U trendu

Srbija sprema 6.000, Hrvatska 5.000 mesta za izbeglice

Srbija je obavestila Evropsku uniju da će pripremiti 3.000 dodatnih mesta za privremeni smeštaj izbeglica, pored već prošle nedelje preuzete obaveze za 3.000 smeštajnih kapaciteta, dok je Hrvatska obavestila Evropsku komisiju i članice EU da će ukupno uspostaviti 5.000 mesta za izbeglice.

To je danas saopštila portparolka Evropske komisije Mina Andreeva, dodavši da je Slovenija potvrdila da će postaviti smeštajne mogućnosti za 2.000 izbeglica.

Austrija je takodje stavila do znanja da vlada u Beču razmatra koliki broj izbeglica može primiti u smeštajnim kapacitetima koje priprema.

Lideri balkanskih i EU zemalja na „zapadnobalkanskom putu izbeglica“ nedavno su se u Briselu obavezali da do kraja godine izgrade 50.000 smeštajnih mogućnosti za ratne izbeglice kako bi se izbegle posledice nepovoljnih vremenskih uslova i dolaska zime.

„Kad je reč o upravljanju granicama na više sektora je ostvaren dobar napredak“, navela je portparolka Evropske komisije i rekla da Slovenija očekuje da će do polovine novembra na slovenačkim granicama biti postavljeno 250 policajaca, što je porast u odnosu na 183 policajca, prethodno obećanih kao pomoć drugih članica EU vladi u Ljubljani.

Evropski komesar za ekonomiju Pjer Moskovisi je danas istovremeno opovrgao tvrdnje da će masovni priliv izbeglica imati nepovoljne posledice po ekonomski rast i povećati nezaposlenost.

Moskovisi je naveo da analize Evropska komisija pokazuju da pod uslovima da deluju državne politike koje podstiču ugradjivanje izbeglica u ekonomiju i društvo zemalja EU, to može imati povoljan makroekonomski učinak, „lagano pozitivan, ne zamašan“, kao i povoljniji učinak u zemljama prijema izbeglica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.