najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Srbija ulaže napore da suzbije trgovinu ljudima

Vlada Srbije uložila je značajne napore da ispuni minimum standarda neophodnih za suzbijanje trgovine ljudima, navodi se u godišnjem izveštaju američkog Stejt departmenta.

U redovnom izveštaju o trgovini ljudima širom sveta dodaje se da je u Srbiji znatno povećan broj identifikovanih žrtava, naročito radne eksploatacije, ali da neke od teškoća predstavljaju nepostojanje procedura za pomoć žrtvama i neadekvatna obuka socijalnih radnika.

Mali broj trgovaca ljudima je osuđen, i to na blage kazne, a država ne pruža dovoljnu zaštitu žrtvama tokom krivičnog postupka, zbog čega su one izložene zastrašivanju i re-traumatizaciji.

Stejt department identifikovao je Srbiju kao zemlju porekla, tranzita i krajnjeg odredišta za trgovinu ljudima i decom.

Kriminalne grupe iz Srbije organizuju seksualnu eksploataciju srpskih državljanki u zemljama regiona i Evrope, naročito Rusiji, Italiji, Nemačkoj i Švajcarskoj, kao i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Deca, naročito romska, prinuđena su na rad, prošnju, sitan kriminal i seksualne odnose, najčešće od članova porodica u Srbiji. Strane žrtve trgovine ljudima u Srbiji su iz susednih zemalja, Bugarske, Rumunije i Moldavije. 

Preporuke Sjedinjenih Američkih Država Srbiji su da poveća broj osuda i pooštri kaznenu politiku, obuči istražitelje, tužioce i sudije i obezbedi punu zaštitu žrtvama koje svedoče u sudskim postupcima.

Potrebno je i poboljšati saradnju sa nevladinim organizacijama koje pomažu žrtvama i finansiranje onih organizacija koje sprovode programe njihove reintegracije u društvo, smatraju u Stejt departmentu.

Kada je reč o Kosovu, koje je navedeno odvojeno od Srbije, u izveštaju se navodi da je korupcija vlasti stvorila uslove za neke vidove trgovine ljudima.

Većina žrtava trafikinga su devojke, ali kriminalne grupe takođe prisiljavaju na prostituciju žene iz Srbije, Albanije, Rumunije i drugih evropskih država.

Na Kosovu je povećan broj osuda za trgovinu ljudima, ali kazne su blage, a Vlada nije obezbedila novac za fond za kompenzaciju žrtava, zaključuje se u izveštaju.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike