U trendu

Srbin i hrvatski državljanin osumnjičeni za ratni zločin

ZAGREB – Odeljenje za ratne zločine, u saradnji s osječkim Županijskim tužilaštvom i obaveštajnom agencijom dovršilo je višegodišnje kriminalističko istraživanje nad 75-godišnjim Srbinom i 55-godišnjim hrvatskim državljaninom, koji se sumnjiče da su počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima.

HINA je prenela je da se 75-godišnjak tereti da je krajem 1995., kao pripadnik Obaveštajnog odeljenja u sastavu 11. korpusa Vojske Republike Srpske Krajine, u podrumu privatne kuće u Vukovaru oko četiri meseca držao zatočenog tada 41-godišnjeg zarobljenika, pripadnika 5. gardijske brigade Hrvatske.

Tamo ga je, kako se navodi, zajedno sa grupom nepoznatih pripadnika srpskiih paravojnih formacija, psihički i fizički zlostavljao tako što su ga šakama, nogama i palicama udarali po celom telu, mučili elektrošokovima, izgladnjivali i uskraćivali mu vodu.

Dodaje se da takvo zlostavljanje se ponavljalo svakodnevno u trajanju od oko četiri meseca, kada je upućen na razmenu zarobljenika 22. ožujka 1996. godine, saopšteno je iz hrvatskog MUP.

Njega i 55-godišnjaka, koji je zapovedao spomenutom paravojnom jedinicom u sastavu Vojske Republike Srpske Krajine, tereti se da su zatočili i grubo fizički zlostavljali trojicu civila.

Reč je o zaposlenima komunalnog poduzeća UNIKOM iz Osijeka koje su pripadnici paravojnih formacija podređenih spomenutom 55-godišnjaku 24. juna 1995. protivpravno lišili slobode i prevezli ih u kasarnu u naselju Sajmište u Vukovaru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar