U trendu

Srbin iz Valjeva u središtu afere u francuskoj carini?

Zoran Petrović iz Valjeva u središtu je velike afere u administraciji francuske države, pišu danas beogradske „Novosti“, dok su francuski listovi o Petroviću pisali u aprilu i maju, nazivajući ga „srpskim doušnikom koji drma carinu“.

Francuski „Ekspres“ je u tekstu objavljenom krajem maja naveo da je Petrović (51) umešan u tri pravosudne istrage protiv francuske administracije nadležne za borbu protiv prevara, pri čemu se „carinicima srozao moral“.

Elitno telo carine – Nacionalna uprava za obaveštavanje i carinske istrage (DNRED) osumnjičena je da je zatvarala oči pred švercom Srbina iz Valjeva u Avru, zauzvrat dobijajući od njega informacije koje su joj omogućavale da presreću trgovce drogom, cigaretama, oružjem, falisifikovanom robom, navodi francuski list.

„Svi su bili zadovoljni: DNRED je beležio rekordne podvige koji su dopunjavali godišnji bilans carine, a Petrović dobijao prilično izdašne nagrade za svoje usluge – 392.800 evra u 32 afere od oktobra 2011. do decembra 2015.“, stoji u tekstu „Ekspresa“ objavljenom 31. maja.

I to nije sve, napominje list pozivajući se na neimenovane zvaničnike, jer su informacije koje je dostavio Petrović omogućile i da se realizuju operacije u inostranstvu, odnosno obimne zaplene duvana na Balkanu.

List opisuje Petrovića kao „dobar izvor, blizak podzemlju bivše Jugoslavije“ i „dobrog poznanika francuskih carinika“, koji je crpeo informacije iz regionalnih uprava, a DNRED ga je angažovao kao „doušnika“.

Zvanično, on nije više doušnik DNRED-a od 2009, ali nezvanično – ta služba nije želela da se liši jednog tako dragocenog izvora, kako je listu rekao neimenovani zvaničnik, pa je predat ispostavi u Avru.

Tamo je Petrović, navodi „Ekspres“, brzo pridobio poverenje svog novog nadležnog, Paskala Šmita, i od tada je bio registrovan pod pet lažnih identiteta – Marko, Saša, Luis, Brani i Enzo.

Petrović je, kao doušnik carinika, umešan u aferu vezanu za mrežu italijanskih švercera droge, kojoj se ušlo u trag februara 2010, zatim u operaciju 2013. u kojoj je u jednom automobilu kod Remsa zaplenjeno oružje i municija, kao i u zaplenu 43,3 tone prokrijumčarene kafe.

Poslednja operacija je istražitelje podsetila na raniju epizodu, iz novembra 2014, kada su Belgijanci pronašli 31 tonu prokijumčarene kafe kod Monsa – u hangaru koji je iznajmio izvesni „Ante Pavelić“ – što je još jedno lažno ime Zorana Petrovića.

Decembra prošle godine, pretraženo je sedište DNRED-a u Normandiji, kada je u ispostavi u Avru pronađeno sakrivenih 728.000 evra, između ostalog i u Šmitovoj kancelariji i stanu, a novac je, kako je Šmit rekao, pripadao Petroviću – koji je to potvrdio.

Petrović je uhapšen 19. aprila 2017. dok je izlazio iz kabineta svog advokata u Parizu, a sutradan je 12 zaposlenih u DNRED-u, među kojima šest carinika, zadržano u policiji, dok su protiv Šmita, direktora Uprave carinskih operacija u Avru, i Magali Noel, treće osobe u obaveštajnoj službi francuske carine, pokrenute istrage.

I „Mond“ je krajem aprila pisao o Zoran Petroviću, pod naslovom „Carinici, srpski doušnik i tajni hangar“, a i „Liberasion“ je krajem maja preneo tu priču, pod naslovom „Doušnik koji je potopio carinu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar