U trendu

Kod Krita pronađeni mogući ostaci aviona (foto, video)

Egipatski avion koji učestvuje u potrazi za ostacima aviona kompanije „Idžipter“, kasno noćas nestalog sa radara iznad Sredozemlja, uočio je u moru dva narandžasta predmeta za koje se veruje da pripadaju nestaloj letelici, rekao je neimenovani zvaničnik grčke vojske.

On je naveo da su predmeti uočeni 230 milja južno-jugoistočno od grčkog ostrva Krita, na području pod nadležnošću egipatske kontrole leta, prenela je agencija AP.

Jedan od pronađenih predmeta je duguljast, rekao je zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman pošto nije ovlašćen da daje komentare.

Nešto ranije su izvori iz grčkog Ministarstva odbrane objavili da je grčka fregata koja učestvuje u potrazi za ostacima aviona kompanije „Idžipter“ pronašla dva velika plastična plutajuća objekta u moru 230 milja južno od Krita.

Čini se da se radi o dva komada plastike bele i crvene boje, naveli su grčki izvori, a preneo je Rojters.

Predmeti su uočeni u blizini područja gde je ranije zabeležen signal transpondera, elektronskog uređaja aviona koji emituje signale pomoću kojeg može da se otkrije lokacija letelice.

Avion egipatske kompanije „Idžipter“ sa 66 putnika i članova posade je leteo na liniji Pariz-Kairo kad je kasno noćas nestao sa radara u Sredozemlju.

Pojavio se snimak gorućeg aviona?

Na internetu se pojavio video snimak na kojem se navodno vidi trenutak kad se zapalio avion „Idžiptera“, koji je prošle noći nestao sa radara iznad Mediterana.

Svedoci navode kako su u trenutku nesreće videli „veliku vatrenu loptu na nebu“, navodi britanski „Telegraf“.

Video snimak je objavio sajt „Seven Njuz Sidnej“, a „Telegraf“, koji je preneo tu informaciju, zasad nema potvrdu da je snimak autentičan.

https://www.youtube.com/watch?v=5MnyPTl0UHk

Francuski predsednik potvrdio: Avion se srušio, uzrok nepoznat

Francuski predsednik Fransoa Oland potvrdio je danas da se „srušio“ avion egipatske kompanije Idžipter koji je nestao sa radara noćas iznad Mediterana, preneo je AFP.

„Informacije koje smo prikupili – ministri, članovi vlade i naravno egipatske vlasti – potvrđuju, nažalost, da se avion srušio i da je izgubljen“, rekao je Oland.

„Moramo da osiguramo da znamo sve o uzrocima onoga što se desilo. Nijedna hipoteza nije isključena ili favorizovana“, rekao je francuski predsednik u televizijskom obraćanju.

Avion „naglo propao“, nestao sa radara nakon vertikalnog pada

Avion na letu MS804 izgubio je naglo na visini i nestao je sa radara tek nakon oštrog, skoro vertikalnog pada sa 11.000m na 2.700m, javljaju grčki mediji.

Kako navodi „Lifo“, avion se najverovatnije srušio u blizini ostrva Karpatos u Egejskom moru, iako dosad niko to zvanično nije potvrdio.

Novi podaci su objavljeni zahvaljujući radarima SAD, koji su zabeležili „oštar pad, koji je ličio na to kao da je neko naglo povukao avion na dole“. Signal je potpuno nestao sa radara nekoliko sekundi kasnije.

Informacija o uzrocima naglog pada zasad nema, a kompanija „Erbas“ je objavila samo da je „let izgubljen iznad Mediterana“, što je konstrukcija koja se koristila i u prethodnim slučajevima avionskih nesreća kada nije bilo poznato šta se tačno dogodilo sa letelicom.

Egipatski premijer: Ništa nije isključeno, čak ni terorizam

Egipatski premijer Šerif Ismail izjavio je danas da je u toku potraga za putničkim avionom kompanije Idžipter sa 66 putnika i članova posade koji je noćas nestao iznad Mediterana te da je još uvek rano isključiti mogućnost bilo kog uzroka, uključujući i terorizam.

„U toku je operacija potrage za avionom u oblasti gde se veruje da je izgubljen kontakt“, rekao je on novinarima u Kairu, prenosi Rojters.

Na pitanje da li može da isključi mogućnost da iza incidenta stoje teroristi, Ismail je rekao:

„U ovom trenutku ne možemo ni da isključimo, ni da potvrdimo ništa. Potraga mora da se završi da bismo mogli da znamo uzrok“.

Među 10 članova posade bila su tri bezbednosna agenta, prenosi britanski „Gardijan“ navodeći da je to uobičajena praksa.

Sedam sati posle nestanka aviona Idžiptera sa 66 putnika i članova posade, koji je leteo na liniji Pariz Kairo, iznad Mediterana i dalje nema zvanične potvrde da se letelica srušila.

Idžipter je, nakon što su neimenovani zvaničnici egipatske civilne avijacije objavili da se avion srušio, saopštio da uzrok nestanka aviona još nije poznat.

Isti stav je iznelo i egipatsko Ministarstvo civilne avijacije, preneo je Rojters.

U međuvremenu, agencija AFP je prenela neimenovane izvore grčkog aerodroma koji tvrde da se avion srušio kod grčkog ostrva Karpatos.

Ranije danas zvaničnici egipatske avijacije saopštili su da se avion Idžiptera srušio, preneo je AP.

Prethodno je egipatska aviokompanija navela da je iz aviona poslat poziv u pomoć.

BiBiSi navodi da je egipatska aviokompanija izmenila sliku na svojoj Fejs buk strani koja je sada potpuno plave boje, pa se pretpostavlja da se odnose na nestali avion.

Kompanija je saopštila da je avion nestao rano jutros sa radara iznad Mediteranskog mora, saopštila je aviokompanija, a francuski premijer Manuel Vals je rekao da nijedna teorija ne može biti isključena.

„Nijedna teorija ne moze biti isključena kao uzrok nestanka“, rekao je Vals, preneo je AFP.

Kompanija navodi da je avion nestao 16 kilometara pošto je ušao u egipatski prostor rano jutros u 2.45 rano po lokalnom vremenu, prenosi AFP.

Direktor grčke civilne avijacije je rekao da je avion nestao sa radara dva minuta nakon što je napustio vazdušni prostor Grčke.

Nema problema – reči pilota pri poslednjem kontaktu

Pilot aviona Idžiptera u poslednjem kontaktu sa kontrolom leta nije pomenuo da postoji bilo kakav problem, saopštila je civilna avijacija Grčke.

„Kontrolori leta su kontaktirali pilota dok je avion bio na visini od 11.00 metara (u blizini Atine)…ali nije pomenuo problem“, rekao je šef grčke civilne avijacije Konstantinos Licerakos za televiziju Antena, preneo je AFP.

Istovremeno, grčke vlasti su saopštile da je potraga za mogućim olupinama aviona u oblasti južno od ostrva Karpatos i dalje u toku, ali da zasad ništa nije uočeno.

„Dosad apsolutno ništa nije pronađeno“, rekao je Rojtersu zvaničnik obalske straže.

Franuski ministar sa porodicama putnika nestalog aviona

Članovi porodica putnika nestalnog egipatskog aviona okupili su se danas na aerodromu Šarl de Gol u Parizu, a sa njima je razgovarao francuski ministar spoljnih poslova Žan Mark Ero, koji im je preneo da „ništa još nije potvrđeno“.

On je upozorio da kruže neproverene informacije o ovom incidentu, prenosi AP.

Po saznanju o nestanku aviona porodice su počele da se okupljaju u hotelu na pariskom aerodromu.

Ero je nakon sastanka rekao da je prioritet „solidarnost“ sa njima i da upućuje „poruku saosećanja i podrške“.

Francuske vlasti su, kako je dodao, u direktnom kontaktu sa grčkim i egipatskim vlastima.

Francuska vojska je saopštila da je izviđački avion Falkon koji nadzire Mediteran zbog migranata preusmeren da pomogne u potrazi za avionom kompanije Idžipter koji je nestao noćas.

Avion Erbas A320 je najverovatnije pao u more, rekao je portparol egipatskog civilnog vazduhoplvstva Ihab Raslan za kanal Skaj njuz Arabija, prenosi AP.

Egipatski list „Ahram“ preneo je, pozivajući se na izjavu neimenovanog zvaničnika, da pilot nije poslao poziv u pomoć pre nestanka aviona. Poslednji kontakt kontrole leta sa avionom bio je 10 minuta pre nestanka.

Kompanija Idžipter potvrdila je da je među putnicima u avionu bilo  30 egipatskih, 15 francuskih, dva iračka državljana, kao i po jedan državljanin Velike Britanije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sudana, Čada, Portugalije, Alžira i Kanade.

Mediji navode da je među putnicima bilo i troje dece.

Grčka je poslala dva aviona i fregatu u oblast južnog Mediterana gde je nestao avion, a na ostrvu Karpatos u pripravnosti su helikopteri kako bi eventualno krenuli u spasilačku akciju.

Izvor iz ministarstva odbrane navodi da vlasti istražuju i izjavu kapetana jednog trgovačkog broda koji je naveo da je video „vatru na nebu“ nekih 130 nautičkih milja južno od ostrva Karpatos, prenosi Rojters.

Francuski predsednik Franosa Oland razgovarao je sa egipatskim kolegom o ovoj nesreći i saradnji kako bi se uspostavila saradnja u otkrivanju okolnosti pod kojima je nestao avion, saopštila je kancelarija francuskog predsednika.

Francuska vlada će održati hitan sastanak o ovom incidentu.

Za avionom tragaju egipatske i grčke snage

Mornarica, obalska straža i vazduhoplovne snage Egipta i Grčke pokrenule su danas potragu za avionom kompanije Idžipter, koji je nestao sa 66 putnika i članova posade iznad Mediteranskog mora. Za avionom se traga u oblasti 280 kilometara severno od egipatske obale u Mediteranu. Grčke oružane snage su angažovale dva aviona aviona „C-130“ i fregatu, prenela je agencija ANA.

Grčka agencija dodaje da su i helikopteri u priprvanosti u slučaju da bude bila potrebna akcija spasavanja. Istovremeno, francuske vlasti su otvorile telefonsku liniju za informacije o nestalom avionu.

Nejasno da li je avion uputio poziv u pomoć

Informacije o tome da li je avion egipatske aviokompanije Edžipter poslao poziv u pomoć još uvek su kontradiktorne. Egipatski list „Ahram“ preneo je, najpre pozivajući se na izjavu neimenovanog zvaničnika, da pilot nije poslao poziv u pomoć pre nestanka aviona. Poslednji kontakt kontrole leta sa avionom bio je 10 minuta pre nestanka. Kompanija je ranije saopštila da ju je vojska obavestila da je registrovala poziv iz Erbasa A320.

Egipatska vojska negirala je da je registrovala bilo kakav „poziv u pomoć“ iz aviona Edžipter, potvrdio je portparol vojske brigadni general Mohamed Samir. Egipatska novinska državna agencija navodi reči premijera Šerifa Ismaila koji je rekao da nije bilo „poziva u pomoć“, već da je „signal“ primljen iz aviona, preneo je AP.

Vremenski uslovi bili povoljni u oblasti nestanka aviona

U blizini oblasti nestanka aviona nisu registrovani nepovoljni vremenski uslovi, saopštila je danas evropska agencija za kontrolu aviosaobracaja Evrokontrol, javio je Rojters.

Erbas: Nestali avion imao 48.000 sati leta

Kompanija Erbas saopštila je da je avion A320 koji je nestao sa 66 putnika i članova posade isporučen egipatskoj kompaniji Idžipter 2003. godine i da je u vazduhu proveo 48.000 sati. Erbas u saopštenju navodi da je motore za avion proizveo konzorcijum IAE sa sedištem u Švajcarskoj i da je avion nosio serijski broj 2088, prenosi AP.

Avion tipa A320 jedan je od najčešće korišćenih Erbasovih aviona. Reč je o uskotrupnom avionu koji obično može da primi 150 ljudi i koristi se za letove na kratkim i srednjim deonicama širom sveta. Prema informacijama na sajtu Erbasa, danas su u upotrebi skoro 4.000 aviona tog tipa.

Kairo i Pariz razmenili izraze saučešća zbog „pada“ aviona

Egipatsko ministarstvo spoljnih poslova razmenilo je danas izraze saučešća sa Francuskom povodom, kako je saopštilo, „pada“ aviona Idžiptera sa 66 putnika i članova posade koji je leteo na liniji Pariz Kairo. Ovo saopštenje je prvo zvanično priznanje da su ljudi koji su bili u avionu verovatno umrli, primećuje Rojters.

Od 66 osoba u avionu, 30 su bili Egipćani a 15 državljani Francuske. Među putnicima je bilo i troje dece. Kairo i Pariz su dogovorili tesnu saradnju u istrazi uzroka ovog incidenta, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar