U trendu

Šta bi bilo sa Erdoganom da je puč uspeo?

Organizatori puča u Turskoj planirali da optuže Redžepa Tajipa Erdogana i njegove saradnike za podržavanje terorizma i pregovore s Radničkom partijom Kurdistan.

To su javili turski mediji pozivajući se na dokumenta koje je otkrila policija, prenosi „Raša tudej“.

Otkrivena je i zahtev da se pokrene sudski postupak protiv turske vlade. On je pronađen tokom pretresa kancelarije tužioca Mehmeta Sela u Istanbulu, koji je pritvoren nakon neuspelog državnog udara.

Da su pučisti uspeli u nameri svrgavanja Erdoganovog režima, bila bi pokrenuta istraga na temelju teze da su Erdogan i njegovi saradnici počinili krivično delo pomaganja naoružane terorističke organizacije, tako što su ignorisali pripreme terorističkog napada, navodi izvor iz turskog tužilaštva za agenciju Anadolija.

Prema zahtevu, koji nije potpisan, ali je datiran na 2016. godinu, Erdogan i njegovi saradnici bili bi krivično gonjeni zbog „procesa rešavanja“ kurdskog pitanja u zemlji koji traje decenijama.

U dokumentu koji je upućen kancelariji glavnog javnog tužioca u Inegolu u Bursi, optužuje se tursko rukovodstvo da podržava Radničku partiju Kurdistana (PKK), koja se u Turskoj smatra terorističkom.

Najteže su optuženi Erdogan, ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala, šef obaveštajne službe Hakan Fidan, guverneri provincija, bivši premijer Ahmet Davutoglu i bivši zamenici, a terete se za sprovođenje mirovnih razgovora s vođstvom PKK-a od 2009. do 2015. godine.

Erdogana spasile ruske obaveštajne službe

Ruske obaveštajne službe su, nekoliko sati pre početka prošlonedeljnih nereda u Turskoj, upozorile predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da mu se sprema vojni puč, objavila je danas iranska agencija Faras, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore u Ankari.

Kako se navodi, obaveštajna služba Turske bila je upozorena od svojih ruskih kolega da je „vojni puč neizbežan“.

Ruska vojska je ove informacije, navodno, dobila nakon što je presrela razgovore pučista. Navodi se da su organizatori zavere, između ostalog, diskutovali o planovima da pošalju nekoliko helikoptera u Marmaris, u kom se nalazio turski predsednik Erdogan.

„Diplomatski izvori navode da je Erdoganova promena spoljne politike samo nedelju dana pre puča bila glavni razlog zbog kojeg je nekoliko stranih država provociralo puč i obećavalo podršku vojsci da ga izvede, ali je Erdogana taj isti pomak u spoljnoj politici i spasio“, navodi Fars, a prenosi Sputnjik.

U Turskoj je u noći 16. jula pokušan vojni puč u kom je poginulo više od 200 ljudi. Turske vlasti su uspele da preuzmu kontrolu nad zemljom, a dosad je uhapšeno više od 10.000 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.