U trendu

Šta je sad ovo? Iznad Evrope detektovan radioaktivni oblak

Francuski nuklearni institut IRSN i norveška agencija za zaštitu od radijacije NRPA potvrdili su da je u januaru na području Evrope detektovan radioaktivni jod-131, ali da je sada nivo radijacije u granicama normale, prenosi Hina.

Prema onome što je izvestio IRSN, jod -131 detektovan je u tragovima u atmosferi iznad severne Norveške, Finske, Nemačke, Poljske, Češke, Francuske i Španije, prenela je Hina.

Kako navode stručnjaci, otkriveni nivo radijacije danas je u granicama normale, ali zabrinjava to što se još ne zna šta je izazvalo njegovo povećanje u atmosferi.

Norveška agencija za zaštitu od radijacije NRPA potvrdila je zabrinjavajuću informaciju, ali uverava da za sada nema opasnosti za čovečanstvo.

Stručnjaci sumnjaju da je opasno zračenje najverovatnije došlo iz farmaceutskih pogona, piše Motherboard, prenosi Hina.

„Budući da je u atmosferi prepoznat samo jod-131, bez prisutnosti drugih radioaktivnih sastojaka, verujemo da mu je izvor u farmaceutskoj industriji, jer upravo ona proizvodi radioaktivne lekove. Iako je teško sa sigurnošću potvrditi lokaciju sporne tvornice zbog prebrzog menjanja smera vetrova koji nose opasne čestice, ali sumnjamo na istočnu Evropu“, rekla je Astrid Liland iz norveške agencije NRPA.

Da je radijaciju uzrokovala neka farmaceutska kompanija sumnjaju i u Britanskom društvu za zaštitu od radiologije SRP.

Proširile su se i teorije kako je Rusija u tajnosti testirala nuklearno oružje na arktičkom području, navodno u oblasti Novaja Zemlja, te da je to uzrokovalo radioaktivni oblak.

Kako prenosi Dejli mejl, SAD je poslao „nuklearni tragač“ u Britaniju, odnosno avion koji se koristi za otkrivanje nuklearnih eksplozija.

Nuklearni tragač WC-135 jedinstveni je avion koji može otkriti nuklearne eksplozije te analizirati o kakvom se tačno oružju radi. Može pratiti radioaktivnost, zašta je korišćen nakon katastrofe u Černobilu, preneo je Index.hr.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar