U trendu

Šta kaže Brisel povodom sastanka u Berlinu. . .

BRISEL, 8. aprila ( Tanjug) – U Briselu danas niko nije bio rad da komentariše da li je EU iznenađena sastankom u Berlinu, kako je to ocenio šef srpske diplomatije Ivica Dačić, ali se nezvanično ističe da nemačko-francusku inicijativu i pokušaj pokretanja dijaloga Beograda i Prištine sa mrtve tačke u Briselu vide kao doprinos zajeničkom zalaganju EU, SAD i zemlja članica na rešavanju kosovskog pitanja.

EU nije organizator sastanka u Berlinu, ali je bila i ostaje posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, stav je EU zvaničnika.

U Evropskoj komisiji i Evropskoj službi za spoljne poslove, čiji tim sa Federikom Mogerini na čelu vodi dijalog između Beograda i Prištine, kažu da će najviši zvaničnici EU biti na sastanku u Berlinu 29. aprila i da su tim povodom u kontaktu sa nemačkim organizatorima.

O tome da li su iznenađeni ovim sastankom, kao tvrdi šef diplomatije Srbije Ivica Dačić, i da li znaju šta će biti tačno na agendi kada je reč o pokretanju dijaloga Beograda i Prištine sa mrtve tačke u Briselu – ne žele da komentarišu.

”U Berlinu će se posebno pogledati odnos Beograda i Prištine, ali jasno je da EU posreduje u dijalogu i da je to deo procesa proširenja i evropske perspektive. U interesu svih, i Nemaca, jeste da se napreduje”, navode izvori Tanjug u Briselu.

U Briselu, ali i šire, ima onih koji kritikuju šeficu EU diplomatije zbog nedostatka liderstva u vođenju dijaloga Beograda i Prištine i time opravdavaju potrebu za većim angažamanom Nemačke i drugih međunarodnih faktora.

Drugi, među kojima je i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister, sastanak u Berlinu najavljuju kao doprinos nastavku dijaloga i podrška dobrom i napornom radu Federike Mogerini.

Šefica EU diplomatije prva je potvrdila svoje prisustvo na sastanku u Berlinu

Iz njenog kabineta je poručeno da se tom prilikom očekuju razgovori o” jačanju stabilnosti i properiteta šireg regiona” kao i da su zemlje članice uvek bile deo rada u cilju pomaka u dijalogu Beograda i Prištine.

Istovremeno, sumirajući rezulate svog petogodišnjeg mandata na čelu Evropske službe za spoljne poslove Mogerini na poslednjem zasedanju Evropskog parlamenta nije ni pomenula dijalog Beograda i Prištine kome lično posreduje sve vreme.

”Ponekad ne uspete, ali ako ste uporni i jasni u ciljevima, vrednostima i principima, ponekad dobri rezultati dođu. Možda posle 25 godina, 7 godina ili samo dve godine”, izjavila je Mogerini.

Federika Mogerini je više puta naglašavala da je osnovni uslov za nastavak dijaloga povlačenje tarifa Prištine na robu iz Srbije.

”Čim bude uslova, spremna sam ne samo da sazovem novu rundu dijaloga na najvišem političkom nivou za prvo sledeće jutro, već i da nas ”zaključam” na koliko god je to potrebno, na jednu nedelju, mesec dana ili tri meseca”, poručila je Mogerini sredinom februara ove godine.

Do sada nije bilo uspeha u pokušajima Brisela i Vašingtona da se takse ukinu i stvore osnovni uslovi za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Sastanak 29. aprila će biti prilika da Berlin i Pariz pokažu svoj uticaj, ali i čemu, pa i kome taj uticaj „ide na ruku“.

Na kraju, manje je bitno ko posreduje, od toga da se dođe do održivog rešanja za normalizacuju odnosa Beograd i Prištine, ako je o tome reč kad je u pitanju berlinski samit.

(Tanjug)

Napišite komentar