U trendu

Šta koči internet na Kubi?

Koliko god upozoravali turiste da će na Kubi biti bez interneta, oni u to često neće poverovati sve dok ne stignu u Havanu. Kad se nađu u glavnom gradu ove ostrvske države, posetioci tek onda shvate da im smartfoni služe samo za fotografisanje, a na njihovo zaprepašćenje, snimke ne mogu odmah da podele na društvenim mrežama. U neverici zure u ekrane čekajući da im se pojavi dobro poznati znak za internet 4G, još uvek ne shvatajući da je pred njima digitalna detoksikacija.

I dok je za turiste to kratkotrajna neprijatnost ili prilika da se odmore od poslovnih mejlova i novosti sa „Tvitera” i „Fejsbuka”, za Kubance je to svakodnevica, prenosi Bi-Bi-Si. Već godinama stanovnici te države žive kao da je internet nešto što se dešava drugima iako je i tamo odnedavno lakše i jeftinije biti onlajn. Javno dostupna bežična mreža se širi, a cena pristupa je pala na dolar i po za sat, što je ipak po međunarodnim standardima još uvek skupo.

Vlada je u saradnji sa jednom privatnom firmom uvela besplatan internet u oko 2.000 domaćinstava u Havani, a nakon dva meseca eksperimenta, korisnici će morati da odluče da li žele da plate ovu uslugu ili im ona nije potrebna. Ukoliko cena bude, kako se pretpostavlja, između 15 i 110 dolara za 30 sati, to će za mnoge Kubance, sa prosečnom mesečnom platom od 25 dolara, biti izuzetno skupo.

„Digitalna transformacija zemlje ne znači samo dati ljudima internet, već pružiti im usluge na internetu, kao što su bankarski servisi ili plaćanje računa, kupovina karata za bioskop. Kad to bude moguće, ljudi će prirodno imati više interesovanja za internet”, navodi Bi-Bi-Si reči jednog kubanskog blogera.

Stav vlade prema internetu je dvojak. Prvo, vlasti krive američki embargo za nedostatak informacionih tehnologija na Kubi, ističući da velike tehnološke firme strahuju da će prekršiti stroga pravila Vašingtona u vezi sa Kubom. S druge strane, postoji i dugotrajno nepoverenje vlasti u slobodan pristup internetu.

(Ankica Marinković, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar