U trendu

Šta Kristalini Georgijevoj ide na ruku u trci za UN?

Bugarska je u trku za novog generalnog sekretara UN kandidovala komesarku EU Kristalinu Georgijevu, a među razlozima zašto je ona možda i najbolji kandidat Dojče vele navodi da je „žena od akcije“, da dolazi iz istočne Evrope i podseća da je vreme da se na čelu svetske organizcije nađe žena.

Kako navodi Dojče vele, onaj ko je imao prilike da je sretne u zvanicnim ili nezvanicnim prilikama, na sastancima i konferencijama izmedu Praga i Brisela, taj zna: to što vidiš, to i dobijaš.

„Georgijeva je autentična. Ona je energična, kaže svoje mišljenje i pažljivo sluša svoje sagovornike. Može da bude i duhovita, i da prisutne primedbama podstakne na smeh – čak i ozbiljne evrokrate. Georgijeva je u stanju da bude duhovita i tokom rasprava o budžetu, što je čini majstorom retorike“, navodi se u članku.

Istovremeno, Bugarka je vredna i odlučna a njeni najbliži briselski saradnici opisuju je kao nezaustavljivu.

Svi u njenom kabinetu su mladi od nje i trude se da slede njen tempo. Ona uspeva da za dva dana proputuje kroz sedam vremenskih zona, ali da i dalje ostane budna i prisutna – korisne sposobnosti za generalnu sekretarku UN.

Jasan argument je i taj da generalni sekretar UN još nikada nije bio sa prostora istočne Evrope.

Domovina Georgijeve je na samoj liniji fronta izbegličke krize, sused je Turskoj i samo 1.500 kilometara udaljena od Alepa, simbola zastrašujuceg sukoba. Bugarska se nalazi i blizu Moldavije i Ukrajine, zemalja koje su u sukobu sa Rusijom.

Georgijeva je doživela pad „gvozdene zavese“ i promene u istocnoj Evropi, a ima podršku mnogih zemalja u regionu.

Dojče vele da bi ona čak bi i za Moskvu mogla da bude prihvatljiva, jer je tamo živela dve godine, radeći za Svetsku banku. Dobro govori ruski i ima dobre veze s Rusijom – sastajala se s predsednikom Vladimirom Putinom i ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom.

„Ukoliko njih dvojica zaista žele da neko iz istočne Evrope bude na funkciji u Njujorku, onda je Kristalina Georgijeva kandidatkinja s najvećim šansama da dobije podršku konkurentskog tabora u UN“, konstatuje Dojče vele.

Takođe, vreme je da na čelo UN dode žena, za to se zalaže trećina zemalja-članica i brojne organizacije.

„Georgijevu politički podržava i Angela Merkel. Bugarka ima i druge, preko potrebne vrline: iz vremena kada je radila za Svetsku banku (od 1993. do 2010.) donosi međunarodne i ekonomske kompetencije. Istovremeno je ostala prakticna i orijentisana na rezultate. Pokazuje malo lične sujete, što je razlikuje od mnogih muškaraca“, navodi se u tekstu.

Istovremeno, komesarka EU poseduje dovoljno šarma da političke protivnike podstakne na kompromise i pritom zadrži njihovu naklonost, a pored sposobnosti da povezuje ljude, njeni prijatelji kažu da nikada ne priča prazne priče.

Ona bi mogla da donese osveženje navodi DW, podsećajući da Georgijeva poznaje međunarodne institucije, ali nije deo mašinerije UN za razliku od rivala, Antonija Gutereša.

„Ona donosi svež pogled na probleme. U evropskom parlamentu važi za “ženu od akcije“ i to je kompliment. Bugarka može sa svima da razgovora – od levičara, do evroskepticnih konzervativaca. Ona voli konkretne rezultate. Probleme ne rešava prema ideološkim kriterijumima, već prema onom šta je izvodljivo“, navodi DW, navodeći i da prepoznaje goruće teme.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar