U trendu

Šta o panciru kažu S. department, EU i NATO

BRISEL/VAŠINGTON – Svoje mišljenje o tome što je Srbija nabavila ruski raketni sistem „Pancisr 1“ dali su američki Stejt department, Evropska unija i NATO.

Stejt department pozvao je danas sve saveznike i partnere da odustanu od transakcija sa Rusijom koje bi mogle da dovedu do uvođenja sankcija po Zakonu o suprostavljanju američkim protivnicima kroz sankcije (CAATSA).

„U razgovoru sa visokim vladinim zvaničnicima više puta smo izrazili zabrinutost zbog kupovine ruske vojne opreme od strane Srbije, uključujući i kupovinu sistema Pancir“, naveo je portparol Stejt departmenta za Glas Amerike.

Iz Evropske unije saopšteno je da je za napredak na putu evrointegracija, „potrebno da Srbija usaglasi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom Evropske unije, u skladu sa pregovaračkim okvirom“.

„Vlada Srbije je integraciju u Evropsku uniju označila kao strateški prioritet države. Očekujemo da se Srbija ponaša u skladu sa obavezama koje je preuzela“, saopštio je Peter Stano, portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozepa Borelja.

NATO alijansa saopštila je da su nabavke u oblasti odbrane nacionalna odluka i da Srbija ima pravo izbora.

„Srbija ima pravo da slobodno bira svoje političke i bezbednosne aranžmane. NATO i Srbija su bliski partneri i mi smo posvećeni jačanju našeg partnerstva sa Srbijom, uz puno poštovanje njene politike neutralnosti“, navodi NATO za Radio Slobodna Evropa.

Dogovor o kupovini ruskog raketnog sistema „Pancir S“ Srbija i Rusija su postigle tokom zajedničke vojne vežbe „Slovensko bratstvo“ održane oktobra 2019.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)