U trendu

Šta se krije iza primene nuklearnog naoružanja?

Svet je došao do veoma opasne tačke, neophodno je zaustaviti se i obnoviti dijalog, jer bi u suprotnom to bila velika greška, izjavio je danas poslednji predsednik S S SR-a Mihail Gorbačov.

„Ne želim da dajem specijalne instrukcije, ali moram da kažem da je potrebno zaustaviti se. Neophodno je započeti dijalog. Nedostatak komunikacije može da bude najveća greška“, rekao je Gorbačov, prenosi Sputnjik.

AFP prenosi intervju Gorbačova ukazujući na napetost između Rusije i SAD zbog Sirije, navodeći da njihovi odnosi nisu bili na nižem nivou od Hladnog rata nego sada.

Francuska agencija takođe podseća da je Rusija suspendovala Sporazum o uništenju viška plutonijuma.

Gorbačov smatra da je potrebno okrenuti se glavnim prioritetima – smanjenju nuklearnog naoružanja, borbi protiv terorizma, ali i očuvanju ekologije, dok je sve ostalo u drugom planu.

Svet bez nuklearnog naoružanja nije utopija već potreba. Ne smemo zaboraviti šta stoji iza primene nuklearnog naoružanja. To se može dogoditi slučajno, kao posledica tehnicke greške, ali i namerno, odnosno zbog zle namere nekog pojedinca – ludaka ili teroriste. A sami znate kakve su posledice“, upozorio je Gorbačov.

Sve zemlje moraju da pregovaraju o nuklearnim kapacitetima dok god nuklearno naoružanje ne bude u potpunosti uništeno, dodao je poslednji svjetski lider.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar