najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Štajnmajer: Evropa pred možda najozbilnijom pretnjom miru

Šef diplomatije Nemačke Frank Valter Štajnmajer izjavio je da se Evropa nalazi pred možda najozbiljnijom pretnjom miru i bezbednosti od završetka Hladnog rata.

Nemačka je od 1. januara preuzela predsedavanje OEBS-om, a Štajnmajer u intervjuu za agenciju Hina ukazuje da su stanje u Ukrajini, ponovno uspostavljanje bezbednosti i vraćanje izgubljenog poverenja u Evropi, te ljudska prava, prioriteti nemačkog predsedavanja ovom organizacijom.

Prema njegovim rečima, razvoj događaja u Ukrajini od 2014. pokazuje koliko je OEBS “neophodan za Evropu”.

Bez posebne posmatračke misije, ističe Stajnmajer, ne bismo toliko napredovali u deeskalaciji te povlačenju naoružanja (…) i sada moramo brzo doneti odluke o produžetku mandata i o proračunu misije, kako bi promatrači i dalje mogli raditi svoj važan posao.

Mišljenja je da bilo kakav uspeh u okviru mirovnog procesa iz Minska “ne bi bio zamisliv bez OEBS-a”, što je organizaciju vratilo natrag na pozornicu međunarodne politike.

“Već sada možemo reći: dosadašnji mandat misije pokazao se dobrim”, rekao je ministar i podsetio i na nerešene evropske sukobe u Pridnjestrovlju, Nagorno Karabahu i južnom Kavkazu.

“Iskreno govoreći, ne želim se pomiriti s time da se ti sukobi, s određenim fatalizmom, nazivaju ”zamrznutima”. Svake godine ljudi pate jer razvoj u pogođenim regijama stagnira. Malim, ali konkretnim koracima želimo stabilizirati primirje”, rekao je šef nemačke diplomacije, pritom ističući da je za ponovno uspostavu sigurnosti na kontinentu ključno vratiti poverenje u samu Evropu.

“Mnogo je poverenja u Evropu izgubljeno proteklih godina. Ponovna izgradnja tog poverenja je teška – ali ona nema alternativu”, poručio je Stajnmajer.

Što se bezbednosti tiče, osvrnuo se i na terorističku pretnju i ocenio da se niti jedna zemlja ne može sama s time nositi.

“U narednim godinama moramo ojačati antiterorističke sposobnosti svih 57 zemalja OEŠ-a. Švajcarska i Srbija, kao naši prethodnici u predsedanju OEBS-om obavile su važan posao na tom području. Mi ga želimo nastaviti – između ostalog organizovanjem međunarodne konferencije za suzbijanje terorizma ovog leta u Berlinu”, rekao je ministar.

Takođe je istakao da se, poput problema terorizma, ni izbeglička kriza ne može rešiti “nacionalnim pristupima”, pa su zajednička rešenja nužna.

“Stoga je upravo sada veoma važno da se odlučno suprotstavimo nesnošljivosti, diskriminaciji i ksenofobiji na području OEBS-a”, poručuje ministar i ističe da će nemačko predsedanje, “delom i zbog istorijske odgovornosti”, staviti poseban naglasak na ove teme.

Zalaganje za ljudska prava i temeljne slobode, poručio je Stajnmajer, nalaze se na vrhu prioroteta OEBS-a. Nije takođe zaboravio da spomene i dobro vođenje vlade kao važan kriterijum za održivu ekonomsku razmenu, “a oboje je od odlučujuće važnosti za izgradnju poverenja”.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike