U trendu

Štajnmajer poziva sve strane u Siriji da poštuju primenu sporazuma

Nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer izjavio je danas da apeluje na zaraćene strane da se uzdrže od akcija koje mogu da ugroze primenu planiranog sporazuma o prekidu neprijateljstava u Siriji.

Prema rečima Štajnmajera, navodi da su snage sirijske vlade bacale barel bombe na grad Daraju izazivaju veliku zabrinutost.

Nemački šef diplomatije apelovao je na sirijskog predsednika Bašara el Asada da zaustavi napade na civile i naveo je da sve zaraćene strane u Siriji treba da se uzdrže od koraka koji bi mogli da ugroze primenu sporazuma o prekidu vatre u toj zemlji.

Sirijski opozicioni Visoki pregovarački komitet (HNC) saopštio je danas da će 97 pobunjeničkih grupa poštovati sporazum o prekidu vatre koji bi trebalo da stupi na snagu u ponoć, javile su agencije.

Dogovor o prekidu vatre postigli su SAD i Rusija, a prihvatili da ga poštuju sirijske vlasti, opozicione grupe kao i Turska.

Prekid vatre je privremen i ne odnosi se na ekstremistčke grupe, uključujući Islamsku državu i sirijski ogranak Al Kaide, Front el Nusra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar