Standard: Nema kraja hrvatskim konfliktima sa susedima

Hrvatska vlada desno od centra nije preživela niti pola godine, ali je i pored toga napravila veliku štetu, ocenjuje danas bečki dnevnik „Standard“ ukazujući da se Zagreb sa Srbijom svađa oko bliske i starije istorije, a sa Bosnom oko poljoprivrede.

Posebno se odnos sa Srbijom ove godine u mnogome pogoršao, iako je već bio opterećen, dodaje list i podvlači da je glavni razlog tome je što je Hrvatska, kao članica EU, blokirala otavranje novih poglavlja.

„Iako je Zagreb ukazao na pojedine važne tačke, na primer da je Beograd godinama vodio nacionalističku i provokativnu politiku kada se radilo o ratnim zločinima za vreme rata u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, ali je način kako je Ministarstvo inostranih poslova Hrvatske delovalo bio konraproduktivan“, ocenjuje bečki list i dodaje da su se posebno Nemačka i Austrija, kao i komesar za širenje Johanes Han uspešno zalagali da najmlađa članica EU ipak da pristanak.

„Ako bi se politika vetoa nametnula onda u jugoistočnoj Evropi, gde treba savladati brojne terete prošlosti, zbog međusobnih blokada u budućnosti se ne bi mnogo napredovalo. Međutim sada je predizborna trka i na svakim izborima u Hrvatskoj odnos prema Srbiji igra važnu ulogu. Često se on zloupotrebljava, na primer, kada je nedavno Srbija, nakon višemesečnih odlaganja, ipak mogla da otvori poglavlje 23“, podvlači list.

„Standard“ podseća da je Hrvatska ponovo zahtevala da se univerzalna jurisdikcija ukine u Srbiji kada je reč o ratnim zločinima.

Bečki list ukazuje da je tačno da se Beograd u prošlosti umešao u slučajeve koji se ne tiču srpskih državljana, kao ni srpske terotorije.

Hrvatska, dodaje list, insistira da se poglavlje 23 ne zatvori pre nego što taj zakon ne bude promenjen, čemu se protivi Beograd koji želi da hrvatskoj manjini u sopstvenoj državi obezbedi bolji položaj.

„Konflikt će se nastaviti. Međutim mnogo bi se mogao poboljšati kada prođe predizborna kampanja i nova vlada dođe na vlast u Hrvatskoj, verovatno bez sadašnjeg šefa diplomatije Mire Kovača, koji važi za podstrekivača“, ocenjuje „Standard“.

List podseća da bilateralni spor postoji i oko dalje prošlosti – Drugi svetski rat, koji je veoma omiljena tema, kako bi se u Hrvatskoj i Srbiji podstakle emocije.

„Standard“ je ukazao da je ovog leta ponovo na dnevni red dospela tema kardinala Stepinca, koji je delovao, kako podseća dnevnik za vreme fašističke NDH.

List takođe podvlači da Hrvatska ima konflikt i sa Bosnom i Hercegovinom po pitanju trgovinskih odnosa i poljoprivrede.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike