najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

„Stanje bezakonja“ na Filipinima

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte proglasio je danas „stanje bezakonja“ u čitavoj državi, nakon što je u njegovom rodnom gradu Davao islamska ekstremistička grupa Abu Sajaf izvršila bombaški napad u kojem je poginulo 14, a povređeno oko 70 ljudi.

Duterte, koji je kasno sinoć posetio lokaciju napada u centru Davaoa, izjavio je da proglašenje „stanja bezakonja“ ne znači da se uvodi vanredno stanje, prenela je agencija AP. To će, međutim, omogućiti raspoređivanje vojske u urbane centre radi podrške policiji u uspostavljanju kontrolnih tačaka i pojačanja broja patrola, naveo je predsednik Filipina.

Portparol Abu Sajafa Abu Rami je izjavio da ta grupa preuzima odgovornost za bombaški napad u blizini Univerziteta Ateneo de Davao, kojeg vode jezuiti, kao i jednog hotela sa pet zvezdica, ali Duterte navodi da istražni organi još nisu odbacili ni druge mogućnosti, uključujući da su eksplozivnu napravu detonirale narko grupe, protiv kojih je predsednik nedavno pokrenuo rat.

„Ovo su vanredna vremena, a ja imam ovlašćenja da naložim bezbednosnim snagama ove zemlje da vrši racije“, rekao je Duterte novinarima i pozvao građane da sarađuju i budu na oprezu.

„Pokušavamo da izađemo na kraj sa krizom. U ovoj zemlji postoji kriza u vezi sa drogom, ubistvima i čitavom atmosferom bezakonja i nasilja“, naveo je Duterte, koji je pre izbora za predsednika Filipina u junu bio godinama gradonačelnik Davaoa.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike