U trendu

Stanovnici Donjecka kritikuju pobunjenike

Uoči novog susreta u Minsku za pronalaženje mirnog rešenja krize u Ukrajini, stanovnici Donjecka pozvali su na okončanje bombardovanja u tom uporištu proruskih pobunjenika, kritikujući njihovu separatističku politiku.

Među više od 200 demonstranata okupljenih pred sedištem „vlade“ Donjecka, grupa ljudi otvoreno je optužila pobunjenike da čuvaju oružje u njihovoj četvrti i tako ih čine metama za ukrajinsku vojsku.

Kritike su izneli stanovnici naselja Oktjabrisi, smeštenog kod ruševina aerodroma, linije koja razdvaja pozicije pobunjenika i ukrajinske vojske. Oni su na protestu uzikivali „Iza leđa ste nam“, „Za vas smo štit!“,  „Sramota“ i  „Dosta nam je da nas branite, želimo mir“.

Na protestu je, međutim, bilo i onih koji su kritikovali lokalne separatističke vlasti zbog neaktivnosti tokom poslednjeg porasta sukoba, pozivajući ih da napadnu ukrajinske položaje kod mesta Piski i Avdijivka, u blzini aerodroma, odakle polaze napadi na njihovo naselje.

„Poslednje dve nedelje ne izlazimo iz skloništa. Prepustili su nas sudbini. DNR treba da pokrene ofanzivu, kako bi se ukrajinska vojska udaljila od našeg naselja. Nemoguće je živeti u ovim uslovima“, naveli su učesnici protesta.

Sukobi oko aerodroma u Donjecku počeli su u maju 2014. Posle višemesečnih sukoba, od januara ove godine ono što je ostalo od tog aerodroma sada je pod kontrolom pobunjenika.

Suočen sa ovim neuobičajenim reagovanjem građana, „predsednik“ samoproglašene Narodne Republike Donjeck Aleksandar Zaharčenko obratio se demonstrantima.

„Ne mogu da vam obećam da će napadi prestati. Ali mogu da vam obećam da će onima kojima je to potrebno, biti obezbeđen smeštaj u prihvatnim centrima i domovima“, poručio je on građanima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.