U trendu

Stanovnici se vraćaju u razrušeni grad

Stanovnici većinski kurdskog turskog grada Džizrea počeli su danas da se vraćaju u razrušene domove posle delimičnog ukidanja policijskog časa koji je uveden zbog borbi vojske i pobunjenika.

Vlasti u Turskoj delimično su ukinule danas 24-časovni policijski čas u tom pretežno kurdskom gradu na krajnjem jugoistoku Turske koji se nalazi na 900 kilometara dugoj granici sa Sirijom. Policijski čas je trajao dva i po meseca, a sada ostaje na snazi tokom noći.

Sa uklanjanjem prvih barikada hiljade civila sa ličnim stvarima već u zoru u dugim redovima čekalo je ispred kontrolnih punktova na ulazima grada, javljaju izveštači sa lica mesta.

U predgradju su vidljive velike štete nanete borbama s teškim naoružanjem koje su vodile specijalne turske snage i aktivisti bliski Radničkoj partiji Kurdistana (PKK). Mnoge zgrade i trgovine su izrešetane mecima ili su izgorele.

Vide se cele porodice kako pretražuju ruševine svojih kuća u nadi da će naći neke preostale lične stvari.

Vojska i policija su blokirale sve pristupe gradu 14. decembra prošle godine da bi iz njega izbacili pristalice PKK-a koji su tu podigli barikade iskopali rovove i planirali da proglase autonomiju.

Odluka o ukidanju policijskog časa doneta je skoro tri nedelje od kako su turske vlasti proglasile uspešan završetak vojnih operacija u tom delu zemlje.

Džizre jedan od uglavnom kurdskih gradova gde su turske bezbednosne snage uz podršku tenkova sprovodile operacije protiv boraca PKK. Bezbednosne snage su 11. februara proglasile pobedu nad kurdskim pobunjenicima.

U poslednjem izveštaju o broju nastradalih od 26. februara turska vojska je navela da je 666 „terorista neutralisano“ u Džizreu. Desetine vojnika i policajaca takodje je poginulo u tim operacijama.

Turska fondacija za ljudska prava saopštila je prošle nedelje da je najmanje 178 civila ubijeno u borbama. Desetine hiljada stanovnika bilo je primorano da napusti grad.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.