U trendu

Stardžon: Bez podrške Londona ne raspisujemo referendum

Premijerka Škotske Nikola Stardžon izjavila je da ta država neće raspisati referendum bez podrške britanske vlade.

Ona je rekla da premijerka Velike Britanije Tereza Mej ne radi ništa da rasvetli budućnost Škotske nakon izlaska Britanije iz Evropske unije.

Mej je odbila pravni zahtev Stardžon za legalno održavanje referenduma o nezavisnosti kroz naredne dve godine.

Stardžono je mogla da ignoriše Mej i da raspiše referendum, ali je u intervjuu za AP izjavila da bi novi referendum „trebalo da bude na istoj osnovi kao i prethodni koji je sproveden dogovorom i konsenzusom“.

Kako agencija navodi cela Britanija je u junu glasala da ta država izađe iz EU, dok su u Škotskoj građani glasali 62 za i 38 protiv.

To je poteglo pitanje nezavisnosti, za koje se činilo da je rešeno nakon što su Škoti 2014. glasali da ostanu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Stardžon je navela da je odluka Britanije da napusti EU fundamentalno promenila stvari i da Škotski glasači ne smeju biti prisiljeni da izađu iz bloka.

Ona zahteva da se referendum održi između jeseni 2018. i proleća 2019. pre nego Britaniija napusti EU, ali nakon što detalji o „razvodu“ budu jasni.

Škotski parlament sa sedištem u Edinburgu podržao je tu odluku, međutim Mej je navela da „sada nije vreme za još jedan referendum“.

U toku posete SAD gde se uputila da prikupi podršku škotskom biznisu, Stardžon je izjavila da pozicija Tereze Mej „nije održiva“.

„Reći samo “sada nije vreme“ samo vam daje vreme dok ne odgovorite na pitanje- pa kada je pravo vreme? Mogla bih da postavim vremensku odrednicu koju smatram razumnom, i ukoliko se ona sa tim ne složi, onda bismo trebali da razmotrimo šta je alternativa. U dogledno vreme ću izneti koje korake nameravam da napravim ubuduće“, rekla je Stardžon.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar