U trendu

Stardžon će u Briselu preneti stavove Škotske

Premijerka Škotske Nikola Stardžon rekla je da odlazi danas u Brisel da prenese stavove Škotske posle glasanja o izlasku Velike Britanije iz EU, i da je potpuno odlučna da brani mesto te britanske oblasti u Uniji, uprkos Bregzita.

„Odlučna sam, potpuno sam odlučna da očuvam vezu i mesto Škotske u Evropskoj uniji“, rekla je Stardžonova, koja je i liderka Škotske nacionalne partije koja se zalaže za nezavisnost Škotske.

Ona ide u Brisel u vreme evropskog samita koji se tamo održava da pokrene škotsko pitanje, čime se stavlja u delikatan položaj da otvara tu raspravu dok sama Velika Britanija još zvanično nije pokrenula proces izlaska iz EU.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je odbio da se sastane sa škotskom liderkom.

„Tusk smatra da nije dobar trenutak“, rekao je jedan evropski izvor, ocenjujući da je situacija trenutno suviše delikatna.

Agencija Frans pres takodje saznaje da „za sada“ nije predvidjen ni sastanak Nikole Stardžon s predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

Stardžonova je danas u govoru pred škotskim parlamentom rekla da ako Škotska izadje iz Evropske unije, to će biti protiv njene volje, što je demokratski neprihvatljivo, i ponovila da su na referendumu u Velikoj Britaniji, čiji je Škotska sastavni deo, Škotlandjani većinski glasali (62 odsto) za ostanak u Uniji.

Ona je rekla i da će sutra u Evropskom parlamentu predstaviti interese Škotske predstavnicima parlamentarnih grupa i predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.