U trendu

Stavridis: Podela Sirije po modelu Jugoslavije, BiH, Iraka?

Šanse da Sirija ponovo postane funkcionalni entitet su veoma male, zbog čega bivši glavnokomandujući NATO u Evropi Džejms Stavridis smatra da je došlo vreme za podelu Sirije.

On u autorskom tekstu za „Forin polisi“ predlaže nekoliko opcija podele, uključujući primere Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i Iraka.

Stavridis kaže da je glavni problem Sirije što velike sile ne mogu da se dogovore o rešenju sirijske krize.

Dok se SAD i Rusija ne slažu oko sudbine predsednika Bašara al Asada, Saudijska Arabija i Iran su zapale u geopolitičke i regionalne sukobe, a Rusija i Turska se ne slažu oko taktičkih i strateških pitanja.

Jedan od razloga što je Sirija zapala u haos jeste i taj što je zemlja već podeljena duž etničkih i verskih linija, a eskalacijom sukoba, kako kaže, jasno je da jedinstvena sirijska država više ne postoji.

Podela bi, kako objašnjava, mogla da ide od potpunog raspada zemlje – kao što se Jugoslavija raspala posle smrti Josipa Broza Tita, preko čvrstog federalnog sistema kao što je Bosna posle Dejtonskog sporazuma, pa sve do labavog federalnog modela kakav postoji u Iraku.

Tako bi oblast oko Damaska mogao da čini alavitski region pod upravom Asada ili njegovih naslednika, centralnim regionom bi mogao da upravlja umereni sunitski režim nakon potiskivanja džihadista, dok se na istoku može pojaviti kurdska enklava, navodi Stavridis.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.