U trendu

Stejt department objavio skoro 2.000 mejlova Hilari Klinton

Po odluci federalnog sudije, Stejt department je objavio skoro 2.000 mejlova Hilari Klinton napisanih u periodu dok je bila američka državna sekretarka.

Veliki broj mejlova, uglavnom iz 2009. godine, objavljeno je sinoć nešto pre 21 sat po lokalnom vremenu na veb sajtu Stejt departmentovog Akta o slobodi informisanja, navodi AFP.

Nešto više od 3.000 stranica sadrže rasporede zaduženja, prepiske sa kolegama i savetnikom Sidnijem Blumentalom, mejlove o Kini i Libiji.

Oko njene elektronske pošte kruže kontroverze od kada je u martu priznala da je za sve koristila privatnu i-mejl adresu dok je bila državna sekretarka od 2009. do 2013. godine.

Republikanci tvrde da je Klintonova, koja je favorit za predsedničkog kandidata demokrata na izborima 2016. godine, koristila privatnu i-mejl adresu da niko ne bi imao uvid u njenu prepisku.

Ali ona kaže da je od kraja 2014. godine poslala 55.000 odštampanih stranica sa oko 30.000 mejlova zvaničnicima koji će ih arhivirati i omogućiti da ih javnost vidi, kao što nalaže zakon.

Ostatak mejlova je Klintonova okarakterisala kao lične i oni su izbrisani sa njenog privatnog servera, rekli su ona i njeni advokati.

Stejt department je najavio da namerava da objavi čitavu arhivu nakon što bude pročišćena od poverljivih informacija.

Klintonova je to podržala i obećala transparentnost procesa, uz obrazloženje da je koristila privatnu i-mejl adresu zato što je tako bilo praktičnije, a ne da bilo šta sakrije.

Sa juče objavljenim mejlovima ukupno je objavljeno sedam odsto njene elektronske pošte.

Polovina mejlova će biti objavljena do 31. oktobra, a čitava ahriva do 20. januara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar