U trendu

Štiglic: Evropski zdravstveni sistem bolji od američkog

BEČ – Američki Nobelovac Džozef Štiglic smatra da je javni evropski zdravstveni sistem bolji od američkog i ističe da je zdravstveni sistem koji se zasniva na privatnom finansiranju doživeo neuspeh.

Štiglic, koji će otvoriti „razgovore o zdravstvu“ na ovogodišnjem Evropskom forumu Alpbah, rekao je agenciji APA da je zdravstveni sistem koji se zasniva na privatnom finansiranju doživeo neuspeh i da to posebno važi za SAD.

„U razvijenim zemljama suočavamo se pre svega sa dva izazova. Prvo je kako da omogućimo širok pristup zdravstvenom sistemu po troškovima koje možemo sebi priuštiti. Drugi izazov je što je zdravstvo pod uticajem niz faktora, a pre svega socijalne situacije u kojoj ljudi žive. U tome važnu ulogu ima sve veći razdor između siromašnih i bogatih, kao i nedostatak solidarnosti“, objasnio je Štiglic.

Evropski sistemi javnog zdravstva koje se finansira iz budžeta ili socijalnih osiguranja pruža oduvek jasne prednosti, dodao je on ukazujući da u SAD postoji ogroman nedostatak sistema.

Prema njegovim rečima, zbog toga je u SAD životni vek građana proteklih godina stalno u padu.

„Imamo ogromne izdatke za zdravstvo, ali od toga profitira samo farmaceutska industrija i privatna zdravstvena osiguranja. Imamo sistem koji ne funkcioniše“, rekao je on.

Ukazao je da je udeo izdataka za zdravstvo u SAD 2017. iznosio 17,9 odsto BDP-a, te da milioni građani nemaju zdravstveno osigiranje.

Poređenja radi u Evropi je prosečno udeo izdataka za zdravstvo na oko 9,6 odsto BDP.

Privatna zdravstvena osiguranja, prema njegovim rečima, nisu nikakvo rešsenje, jer one minimiraju usluge, a povećavaju samo svoje prihode.

Uveren je da je jedini put za SAD, nakon neoliberalizma, samo ka proširenju zdravstvenih usluga finansiranih iz budžeta.

„Javni zdravstveni sistem ima prednost da se preko njega mogu preduzeti preventivne mere“, ukazao je Štiglic.

(Tanjug)

Napišite komentar