U trendu

Stiven Hoking: Bregzit bi bio katastrofa

Britanski astrofizičar Stiven Hoking i još 150 profesora univerziteta danas su, u pismu posvećenom ostanku Velike Britanije u Evropskoj uniji, ocenili da bi Bregzit bio „katastrofa“ za nauku.

„Ako Velika Britanija napusti EU, to bi značilo gubitak slobode kretanja naučnika iz Velike Britanije ka Evropi i bilo bi katastrofalno za nauku i britanske univerzitete“, naveli su univerzitetski profesori u pismu objavljenom u dnevnom listu Tajms (Times).

Medju 150 potpisnika nalaze se naučnici, matematičari, inženjeri i ekonomisti sa Kembridža, članovi Britanskog kraljevskog društva.

Nauka je veoma značajna za dugoročni napredak zemlje, a članstvo u Uniji znači više sredstava za finansiranje naučnih istraživanja i omogućava angažovanje naučnika iz drugih evropskih zemalja, navodi se u pismu.

Britanci će se 23. juna na referendumu izjasniti da li žele da Velika Britanija ostane članica EU. Istraživanja blagu prednost daju opciji za ostanak u članstvu, mada predvidjaju da će rezultat ipak biti tesan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.