U trendu

Stiže „Evropsko proleće“

Seref Oguz, kolumnista turskog dnevnika Sabah tvrdi da posle „Arapskog“ dolazi „Evropsko proleće“ koje neće svrgavati lidere i destabilizovati države, već će do toga dovesti socijalni zahtevi u novoj klasnoj borbi.

Oguz, koji se smatra bliskim predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, navodi da Zapad sada plaća visoku cenu sopstvene politike – „ne dirati teroristu dok on ne dira tebe“.

„Gde bi tačno ovo ‘Evropsko proleće’ moglo da se prelije, teško je reći, ali u vreme kada bi sukob između bogatih i siromašnih mogla da izazove jedna jedina varnica, posledice ovog ‘Evropskog proleća’ mogle bi da budu još tragičnije. ‘Cveće zla’ buja čak i u Nemačkoj, našem bratu po oružju koji i dalje pokušava da nam zabode nož u leđa u Španiji, Poljskoj i Grčkoj. Evropsko proleće će biti drugačije. Da li ce desiti ovog leta ili na zimu, ostaje još da se vidi“, tvrdi Oguz, prenosi srpska redakcija Sputnjika.

Podseća da u Francuskoj, čija je privreda druga po jačini u EU, poslednje dve nedelje traju socijalni nemiri zbog masovnog protesta protiv reforme postojećeg radnog zakonodavstva, a štrajk je zahvatio celokupni sistem železničog prevoza u toj zemlji.

Kolumnista Sabaha tvrdi da se aktuelna dešavanja u Parizu i Briselu mogu nazvati „Evropskim prolećem“.

„Naravno da može. Još više zbog toga što se oni koji su onomad pokrenuli ‘Arapsko proleće’ sada bude uz ‘drugo proleće’ koje se dešava baš na njihovom pragu“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, „ovo ‘proleće’ nije isto kao ono koje je destabilizovalo druge države sa ciljem svrgavanja njihovih lidera koji nisu bili dovoljno poslušni prema Zapadu“. Po njemu se sada „u potpunosti radi o socijalnim zahtevima i novoj klasnoj borbi“.

„Kao bumerang koji dolazi da udari one koji su ga i bacili, plamen koji je buknuo u Egiptu kako bi se smenila tamošnja vlast sad može da se razbukti u Parizu. Kada su teroristi ubijali u našem regionu, Zapad nije smatrao da je to nije nešto o čemu vredi brinuti, ali kada se suočio s istim u svom domu, to sada naziva napadom na celokupnu ljudsku rasu“, naglasio je Oguz.

Po Oguzu, „terorizam, izazvan tenzijama između onih koji imaju i onih koji nemaju zbog nejednakosti koje je donela globalna kriza, sada je na ulicama Pariza“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.