najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Što pre otvoriti ključna poglavlja sa Srbijom

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je danas predlog rezolucije o Srbiji u kojoj traži da se što pre otvore ključna poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom.

Odbor je sa 50 glasova “za”, dva protiv i četiri uzdržana usvojio dokument u kojem pozdravljaju mere kojima se Srbija priprema za pregovore o članstvu s Evropskom unijom i posebno akcione planove za poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, pravdi i temeljnim slobodama.

Evropski parlamentarci pozivaju vlasti u Beogradu da odlučno nastave sistemske i društveno-ekonomske reforme i naglašavaju i važnost pripreme za otvaranje poglavlja 32 o finansijskoj kontroli i 35 koje se tiče normalizacije odnosa s Prištinom.

Posebno se podvlači da je važno već početkom ove godine otvoriti poglavlja 23 i 24, budući da su to poglavlja presudna za reforme pravosudja i osnovnih prava, uz opasku da se mora ukloniti politički upliv na sudstvo.

U prethodnoj raspravi o nacrtu rezolucije o Srbiji u Spoljnopolitičkom odboru je podvučeno da je otvaranje poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije s EU važan korak na evropskom putu Srbije i da predstavlja “veoma zasluženo uvažavanje napretka koji je ostvaren”, kako je to ocenio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister.

Ključno je da se zakoni i reforme sprovedu u delo, ističe se u nacrtu rezolucije. Takodje se “pozdravlja napredak Srbije u stvaranju uslova za privredjivanje kroz smanjivanje budžetskog deficita i reforme radnog prava i politike zapošljavanja”.

Evropski parlament “podstiče srpske vlasti da pospeše klimu za investicije, naglašava važnost brze restrukturacije javnih preduzeća” i poziva Srbiju da zakone o državnim subvencijama usaglasi s pravnom tekovinom EU.

Evropski parlamentarci takodje odaju priznanje Srbiji za konstruktivan pristup rešavanju imigracione krize i u dostavljenim amandmanima traže da srpske vlasti delotvorno sprečavaju dalji odlazak u EU migranata koji nemaju osnova da dobiju azil.

Oni “pozivaju Srbiju da svoju spoljnu i bezbednosnu politiku usaglase s politikom Unije, uključujući politiku prema Rusiji”.

U nacrtu rezolucije se ukazuje na izvestan napredak u bici protiv korupcije, uz usvajanje zakona o zaštiti uzbunjivača i ističe nužnost okončanja pravosudnih postupaka za korupciju, uključujući slučajeve na visokom nivou.

Srpske vlasti, kako se navodi, treba da “udvostruče napore u bori protiv organizovanog kriminala, što mora da urodi konačnim presudama, što je i predvidjeno akcionim planom za poglavlje 24”.

Parlament EU podvlači važnost slobodnog rada ombudsmana i nezavisnih tela i “izražava zabrinutost zbog odsustva napretka u poboljšanju stanja na polju slobode izražavanja i slobode medija”.

U dokumentu se naglašava “uznemirenost zbog nasilja nad novinarima i pretnji u obavljanju njihove profesije”.

Evropski parlament “poziva vlasti da istraže napade na novinare i ponovo podvlači da se mora obezbediti potpuna primena novih zakona o medijima”, uz uvid u vlasništvo i finansiranje medija.

U amandmanima koji će biti ugradjeni u nacrt rezolucije se izražava “zabrinutost zbog nedoslednog sprovodjenja budžetskog zakona i političkog uplitanja u nezavisnost medija”.

Više hrvatskih, madjarskih, bugarskih i rumunskih poslanika su podneli amandmane u kojima tvrde da se nedovoljne štite prava manjina u Srbiji.

U rezoluciji se naglašava potreba bolje zaštite prava manjina.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike