U trendu

Stoltenberg: Nećemo novi Hladni rat

NATO danas pokreće raspoređivanje novih multinacionalnih snaga u Rumuniji, a generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg izjavio je na zatvaranju četvorodnevnog zasedanja Parlamentarne skupštine NATO u Bukureštu da taj vojni savez smatra Rusiju „susedom“ i „ne želi novi Hladni rat“.

Rojters navodi da će, radi kontrole sve većeg ruskog prisustva u Crnom moru, u inicijalnoj fazi mali broj trupa iz deset zemalja članica NATO, uključujući Italiju i Kanadu i domaćina Rumuniju, pridružiti snagama SAD koje imaju 900 pripadnika širom Rumunije, a potom treba da usledi raspoređivanje kopnenih, vazdušnih i pomorskih trupa.

„Mi smo zabrinuti… nedostatkom transparentnosti (Rusije) kada su u pitanju vojne vežbe. Rusija je naš sused… ne želimo da izolujemo Rusiju, ne želimo novi Hladni rat“, rekao je Stoltenberg u rumunskoj prestonici, prenosi AP.

On je dodao da je 29-člana Alijansa pojačala patrole u Crnom moru kao „odgovor na ruske agresivne akcije u Ukrajini“.

Predsednik Rumunije Klaus Johanis izjavio je u govoru pred Parlamentarnom skupštinom NATO da Istočno krilo Alijanse mora da bude ojačano.

`Prisustvo na Istočnom krilu mora da bude ojačano, posebno na jugu, na Crnom moru, u svim dimenzijama“, poručio je Johanis.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.