U trendu

Stoltenberg: Severna Koreja je pretnja za svet

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg osudio je danas Severnu Koreju zbog broja nuklearnih i balističkih raketa što je ocenio kao „pretnju za svet“ koja zahteva „svetski odgovor“.

„Nesmotren stav Severne Koreje jeste svetska pretnja i traži svetski odgovor, što naravno uključuje i NATO“, rekao je Stoltenberg u nedeljnoj političkoj emisiji na britanskom Bi-Bi-Siju (BBC).
 
„Zahtevamo od Severne Koreje da odustane od svojih nuklearnih i raketnih programa i da se uzdrži od izvodjenja novih proba, jer se radi o flagrantnom kršenju više rezolucija UN o bezbednosti, i o pretnji miru i stabilnosti“, dodao je Stoltenberg.

Upitan da li bi eventualni severnokorejski napad na američku teritoriju Guam u Pacifiku potpao pod udar Člana 5. Povelje NATO-a, prema kojoj se napad na jednu zemlju Alijanse smatra kao napad na sve, Stoltenberg je odbio da spekuliše o takvoj situaciji.

„Ono što bih rekao, jeste da se sada u potpunosti koncentrišemo na način na koji možemo da doprinesemo mirnom rešenju sukoba“, rekao je generalni sekretar NATO-a.

Vašington je pozvao Savet bezbednosti UN da se sutra izjasni o novom predlogu sankcije protiv Severne Koreje, optužene da svojim programima nuklearnog i konvencionalnog naoružanja preti miru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.