najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Stoltenberg u Turskoj: Pokušaj puča „napad na demokratiju“

Neuspeli pokušaj vojnog puča u Turskoj je „napad na demokratiju“, ocenio je danas generalni sekretar te alijanse Jens Stoltenberg nakon sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Ankari.

„Bilo kakav napad na demokratiju, u bilo kojoj od naših zemalja, napad je na samu osnovu naše Alijanse“, naveo je Stoltenberg u saopštenju posle sastanka sa Erdoganom i pohvalio turski narod na hrabrosti, koju je pokazao u slamanju pokušaja puča 15. jula.

Istakao je i da je snažna i demokratska Turska ključna za stabilnost i bezbednost Evrope i regiona, prenosi AFP.

Stoltenberg će se sutra sastati sa turskim premijerom Binalijem Jildirimom, šefom diplomatije Mevlutom Čavušogluom i ministrom odbrane Fikrijem Isikom

Ranije je Severnoatlantska alijansa saopštila da bi Stoltenberg trebalo da boravi danas i sutra u Ankari, prvi put otkad je u julu u toj zemlji deo vojske pokušao državni udar.

Neuspeli pokušaj puča u Turskoj sredinom jula, u kojem je poginulo više od 270 ljudi, podigao je tenzije u odnosima između Ankare i Brisela.

Turske vlasti optužuju Zapad da mu je vise stalo za ljudska prava pučista i njihovih pristalica, nego što ih brine pokušaj svrgavanja zakonski izabrane vlade jedne članice NATO-a, navodi AFP.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike