U trendu

Stotine federalaca na ulicama Los Anđelesa, meta zloglasna banda MS-13

Stotine pripadnika federalnih i lokalnih policijskih snaga preplavilo je jutros, još pre zore, ulice Los Andelesa izvršavajući naloge za hapšenje u okviru trogodišnje istrage o ultranasilnoj uličnoj bandi pod nazivom MS-13.

Federalno tužilaštvo otpečatilo je u sredu ujutro optužnicu u kojoj se desetine članova i lidera tog brutalnog uličnog ganga tereti za niz zločina, uključujući ubistva, prenosi danas Ej-Bi-Si Njuz.

Vršilac dužnosti američkog javnog tužioca Sandra Braun rekla je da je optužnica, na 127 strana, podignuta protiv 44 člana bande, među kojima je i nekadašnji vođa losanđelskog ogranka MS-13.

Prema njenim rečima, tri osobe koje su optužene za ubistvo mogle bi da se suoče sa smrtnom kaznom.

U jutrošnjim racijama, izvedenim na više od 50 lokacija, uhapšena je 21 osoba, pri čemu su i zatvorski zvaničnici u regionu pretražili ćelije, pošto su neki među optuženima već iza rešetaka zbog drugih optužbi.

Najmanje tri osobe sa optužnice još nisu uhapšene.

„Reč je o jednom od najvećih i najutvrđenijih bandi u Los Anđelesu. Današnje akcije zadaće snažan udarac rukovodstvu ganga“, istakla je Braun.

Prema njenim rečima, gang MS-13 je, između ostalog, odgovoran za ubistva članova rivalskih gangova, trgovinu ljudima i drogom, prostituciju i ilegalnu prodaju alkohola.

Ta banda je najpre počela da hara Los Anđelesom, ali se ubrzo proširila na skoro sve američke države, a prisutna je i u Salvadoru, gde je optužena za stravično nasilje zbog kojeg salvadorski imigranti beže za SAD.

U Los Anđelesu se trenutno nalazi 800 članova MS-13, dok ih je proteklih godina bilo 1.200.

Banda MS-13 postala je glavna meta ministarstava pravde i unutrašnje bezbednosti u trenutku kada administracija predsednika Donalda Trampa pojačava napore u suzbijanju ilegalnih imigranata i nasilnog kriminala.

Tramp i članovi njegove administracije više puta su upozorili da MS-13 predstavlja posebnu opasnost po američke zajednice i da je jedna od najokrutnijih uličnih bandi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.