U trendu

Stotine hiljada Katalonaca podržale separatističke stranke

Stotine hiljada građana Katalonije preplavile su večeras Barselonu, dajući veliku podršku strankama koje se zalažu za nezavisnost Katalonije od Španije, pred izbore za regionalnu skupštinu 27. septembra.  

Kampanja za ove izbore počela je danas, kada se slavi i Dan Katalonije, koji pristalice samostalnosti koriste godinama da pozovu svoje glasače na skupove kako bi iskazali podršku stvaranju nove evropske države. 

Policija Barselone je procenila da je skoro milion i 400.000 ljudi učestvovalo na skupu, ali je Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije navelo da se okupilo 520.000 do 550.000 ljudi.

Prvi kandidat stranaka koje se bore za nezavisnost Katalonije, Raul Romeva rekao je novinarima da su te stranke tražile referendum o nezavisnosti, kako bi glasači Katalonije mogli direktno da kažu šta žele.

Pošto je vlada u Madridu to odbila, „jedini način na koji možemo saznati šta narod želi je da za to iskoristimo izbore 27. septembra“, kazao je Romeva.

Strankama koje se bore za nezavisnost od Španije potrebno je 68 mesta u skupštini koja ima 135 poslanika, kako bi mogli da izglasaju svoj plan. Prema istraživanjima, za sada imaju blagu prednost.

Pristalice nezavisnosti kažu da bi pobeda dala njihovim poslanicima mandat da počnu da rade na nacrtu katalonskog ustava i da pokušaju da sa vladom u Madridu razgovaraju o otcepljenju od Španije.

Jednostrano proglašenje nezavisnosti ovog industrijski razvijenog regiona, koji ima 7,5 miliona stanovnika i stvara oko 18 odsto španskog bruto-domaćeg proizvoda, mogla bi da bude pred parlamentom do 2017. godine, navode katalonski političari.

„Voljan sam da idem do kraja ovog procesa, ako budemo imali većinu u parlamentu“, kazao je Artur Mas, regionalni katalonski lider.

Mas je, međutim, ocenio da želja za nezavisnošću mora biti potisnuta, ako njene pristalice ne dobiju većinu u regionalnom parlamentu.

Centralna vlada u Madridu stalno insistira na tome da je nezavisnost Katalonije protivustavna, i da neće dozvoliti da građani koji žive u Kataloniji budu lišeni španskog državljanstva.

Zamenica španskog premijera, Soraja Saens de Santamarija rekla je danas novinarima da većina u regionalnom parlamentu neće pomoći separatistima da dođu do cilja, pošto regionalne skupštine u Španiji nemaju takva ovlašćenja i nadležnosti.

Istraživanja uglavnom pokazuju da većina Katalonaca smatra da njihov region mora da ima pravo na referendum o nezavisnosti, ali su potpuno podeljeni oko toga da li žele da Katalonija i postane nezavisna država.

Većina ispitanika je protiv nezavisnosti ukoliko bi to značilo da Katalonija ne bi bila članica Evropske unije.

Dan Katalonije se obeležava 11. septembra, na dan kada je 1714. godine završena 14-mesečna opsada Barselone. Tada su se katalonske trupe predale pred vojskom španskog kralja Filipa Petog.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.