U trendu

Stotine izraelskih vojnika razmešteno na Zapadnoj obali

Izraelska vojska razmestila je ovog vikenda stotine vojnika da pojača bezbednost na okupiranoj Zapadnoj obali, nakon pet napada u roku od tri dana na Izraelce na toj okupiranoj teritoriji i u anektiranom istočnom Jerusalimu.

Palestinski napadač jutros je nožem ranio jednog vojnog oficira u jevrejskom naselju Efrat južno od Jerusalima, pre nego što je ranjen i uhvaćen. I napadač i oficir su preneti u bolnicu, javljaju izraelski mediji.

U napadima počev od petka ranjeno je šestoro izraelskih vojnika i civila, saopštili su vojska i policija.

Tri palestinska napadača i jedan Jordanac su ubijeni, a još dvoje napadača je preneto u bolnicu.

Izraelska vojska je kasno sinoć najavila da će poslati bataljon vojnika u podeljeni grad Hebron na Zapadnoj obali u nastojanju da se nasilje stiša.

Taj podeljeni grad bio je i ranije poprište sukoba dva naroda, a u najnovjem talasu nasilja koje traje već godinu dana bio je u fokusu palestinskih napada.

Nasilje se smirilo u poslednjih nekoliko nedelja, a sada se opet strahuje da će eskalirati pred jevrejske verske praznike Novu godinu (Roš Hašana) i Sukot narednog meseca.

U palestinskim napadima za poslednjih godinu dana ubijeno je 34 Izraelaca i dvoje američkih turista. U isto vreme poginulo je skoro 214 Palestinaca, prema računici AP-a.

Izrael tvrdi da su većina bili napadači, a palestinska strana upozorava da izraelske bezbednosne snage koriste prekomernu silu da zaustave napade.

Izrael takodje tvrdi da je nasilje posledica huškanja na napade, dok Palestinci veruju da je to rezultat decenijske okupacije i izgubljene nade da će biti stvorena nezavisna palestinska država.

Talas nasilja počeo je u septembru prošle godine, a podstaknut je čestim posetama Jevreja Brdu hrama u jerusalimskom starom gradu na kome se nalazi džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu.

To sveto mesto muslimani zovu Uzvišeno utočište (Haram al Šarif) i na njemu se nalazi i džamija Kupola na steni, a ranije su tamo bili drevni jevrejski hramovi, odakle potiče hebrejski naziv.

Nasilje je eskaliralo u oktobru i novembru i nastavilo se u proleće ali je značajno smanjeno od početka avgusta nakon ograničenja koje je uveo Izrael posle serije krvavih napada na jevrejske naseljenike.

Izrael tvrdi da palestinski verski i politički lideri podstiču nasilje, kao i da tome uveliko doprinose duštvene mreže. Za sada je nejasno šta je uzrok novoj eskalaciji nasilja.

U subotu je jedan Palestinac izbo nožem vojnika u Hebronu, a potom je ubijen. U petak je palestinski napadač napao nožem vojnika na kontrolnom punktu u tom gradu i takodje je ubijen.

Nekoliko sati pre toga dvoje Palestinaca, muškarac i žena su automobilom uleteli u autobusku stanicu u jevrejskom naselju Kirjat Arba u Hebronu, povredivši troje ljudi. Izraelski vojnici su pucali na napadače, ubivši muškarca i ranivši ženu.

U petak je takodje jedan Jordanac pokušao da napadne izraelske policajce kraj Kapije Damask u jerusalimskom gradu, pre nego što je ubijen. Nije bilo jasno zašto je bio u Izraelu i u prvim izveštajima rečeno je da je imao i jordansku i palestinsku ličnu kartu.

Kasnije je navedeno da se Jordan žalio zbog incidenta i da je ubijeni bio jordanski turista, kako prenosi izraelski Harec.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da će se povećati budnost i vojske i policije u narednom periodu jer je povećan „prag rizika“, kako je rekao, sudeći po saopštenju iz svog kabineta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.