U trendu

Štrahe: Ilegalne migracija zaustavi već na Zapadnom Balkanu

BEČ – Austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe ocenio je danas, u razgovoru u Beču sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, da je veoma važno da se talas ilegalne migracije zaustavi već na Zapadnom Balkanu, i da je u tome neophodna snažnija podrška EU zemljama regiona.

„Imamo zajednički interes da ilegalne tokove migracije zaustavimo i štitimo naše granice“, poručio je Štrahe, nakon razgovora sa Dodikom, kojem je dao podršku za predstojeće izbore u BiH.

Podsetio je da se radi o ilegalnom migraciji, jer svaka izbeglica, čim dođe na sigurno tlo, tamo treba i da podnese zahtev za azil, a ako se molba reši negativno, mora da se vrati u svoju zemlju.

Štrahe je ukazao da postoje radikalni talasi i da treba zajedno da se borimo protiv širenja radikaizma, te takve osobe zatvaraju i proteruju.

„Svesni smo tih opasnosti, imali smo teritorističke napade širom Evrope“, ukazao je on.

Dodik je naglasio da je bilo zanimljivo čuti analizu stanja u Evropi od starih prijatelja sa kojima deli zajedničke vrednosti.

Rekao je da je razgovarao o produbljenju saradnje, dodajući da želi u što skorije vreme da potpiše sporazum iz oblasti infrastrukture.

„Zahvalan sam za svu podršku koju austrijska vlada pruža, kao i na razumevanju. Danas je lakše, jer imamo prijatelja Štrahea u vladi i smatramo da Austrija danas vodi uravnoteženu, racionalnu i realnu politiku koja pomaže da se razumju i shvate naši međusobni odnosi“, objasnio je on.

Dodik je naglasio da je politika Austrija politika stabilizacije i mira, jačanja državnih kompetencija, kao i zaštite granica, jačanje ekonomije, što, ističe on, mi želimo za sebe.

Kada je reč o migrantskoj krizi, Dodik je istakao da su iskustva Austrije veoma bitna, te da je novi koncept austrijske vlade veoma uspešan.

Šef poslaničkog kluba FPO Gudenus, koji je zajedno sa savetnikom Štrahea Konstantinom Dobrilovićem prisustvovao sastanku, rekao je da je ponosan što Austrija ima snažnog partner na Balkanu u Dodiku, koji je spreman sa drugim partnerima da zaustavi ilegalnu migraciju i spreči radikalizaciju islama u Evropi.

„Izazovi nisu postali manji, već izazovniji. Islamizacija je sve veća, ilegalna mirgracija u BiH raste. Zato je važno da se zajedničkim silama borimo protiv toga. Zato posebno želim Dodiku puno uspeha na izborima 7.oktobra. Njegov uspeh bio bi važan za BiH i RS“, konstatovao je Gudenus.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.