U trendu

Štrajk francuskih taksista zbog Ubera

Francuski taksisti danas su organizovali štrajk, posle višenedeljnih, povremeno i nasilnih sporenja oko usluge Ubera.
Štrajk taksista izazvao je probleme u saobraćaju, a putnici koji su krenuli ka aerodromima su pešačili kraj puteva s prtljagom.

Policija je suzavcem rasterala štrajkače s glavnog ulaza u Pariz.

Uprkos više sudskih odluka protiv Ubera, koji aplikacijom za smart telefone omogućava jeftin prevoz, ta američka kompanija navodi da ima 400.000 klijenata mesečno u Francuskoj.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Kaznev rekao je da je naredio hitnu zabranu te usluge u pariskom regionu i pozvao da se okonča nasilje protiv vozača koji koriste Uber.

Među putnicima koji su imali probleme da stignu do aerodroma bila je američka pevačica i glumica Kortni Lav Kobejn koja je slala i tvitove o svojim nedaćama.

„Napali su naš auto i drže vozača kao taoca. Udaraju auto metalnim šipkama. Ovo je Francuska? Bezbednija sam u Bagdadu“, napisala je ona.

Uberova aplikacija omogućava putnicima da preko mobilnog telefona nađu vozača kome bi platili trošak prevoza što je znatno jeftinije od taksija.

Jedna od skupljih Uberovih usluga je i dalje legalna, ali je ipak izvor nezadovoljstva francuskih taksista koji plaćaju desetine hiljada evra za dozvolu, a uz to ih kritikuju mušterije da se opiru promenama poput plaćanja kreditnim karticama i navođenja geolokacijama.

Taksisti se žale da usluge Ubera predstavljaju nepravednu konkurenciju, a proteklih nedelja skoro 100 vozača s uslugama Ubera je napadnuto, čak i kada su prevozili putnike.

Jedan nezadovoljni korisnik taksija je dobio i udarac u glavu pošto je pohvalio Uber.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar