U trendu

Štrajkovi u Parizu remete saobraćaj i čišćenje ulica pred početak EP

Francuski sindikati ne odustaju od štrajkova zbog kojeg se smeće ne odnosi sa ulica, gradski saobraćaj ne radi, a od sutra će i avionski saobraćaj biti poremećen, zadajući dodatne brige vlastima na dan početka Evropskog prvenstva u fudbalu.

Francuske vlasti, ipak, obećavaju da će do večerašnje utakmice kojom se otvara takmičenje sve ulice biti očišćene i da će biti obezbedjen prevoz za ljubitelje fudbala do nacionalnog stadiona.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo rekla je da je obezbedjeno više desetina velikih kamiona za odnošenje smeća koje se nakupljalo tokom 12 dana štrajka zaposlenih u glavnoj pariskoj fabrici za spaljivanje otpada.

Problem će, medjutim, biti gde odneti to smeće, pošto su radnici blokirali glavno postrojenje za otpad.

Vlasti zabrinjava i štrajk radnika železnice, zbog kojeg ne saobraćaju putnički vozovi kojima bi navijači trebalo da stignu na večerašnji meč Francuske i Rumunije.

Ministar saobraćaja Alen Vidali je zapretio da će mašinovodje naterati da se vrate na posao kako bi ljubitelji fudbala imali prevoz do stadiona.

Vidali je rekao da će za utakmicu biti obezbedjeno dovoljno vozova, a vlasti železnice i metroa su obećale dodatne vozove.

Upitan da li će vlada koristiti posebne mere da primora mašinovodje da voze zbog održavanja javnog reda, Vidalis je za radio Europe 1 rekao da će to učliniti ako se problemi u saobraćaju pogoršaju u subotu.

Piloti kompanije Er Frans takodje su najavili štrajk za subotu.

Sindikati već mesecima protestuju zbog najavljene reforme zakona o radu, koja produžava radno vreme i olakšava otpuštanje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar