U trendu

Stranka Merkelove: Nema koalicije po svaku cenu

Uoči današnjih pregovora o formiranju nove koalicione vlade Nemačke, partija kancelarke Angele Merkel Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i njena sestrinska Hrišćansko-socijalna unija ističu da postoje razilaženja u stavovima sa drugim strankama i tvrde da neće biti koalicije po svaku cenu.

Kako Rojters podseća, Merkel mora da oformi trostruku koaliciju, u suprotnom rizikuje da završi sa svojom 12-godišnjom vladom.

Ona pokušava da oformi neizvesnu koaliciju između njenih konzervativaca, Stranke slobodnih demokrata (FDP) i stranke Zelenih, što je kombinacija koja nije proverena ni na jednom nivou, a koja bi joj omogućila četvrti mandat zaredom na poziciji nemačke kancelarke.

Nemačka kancelarka želi da uvodni pregovori o formiranju te koalicije budu završeni danas, kako bi mogući saveznici mogli da pređu u formalne pregovore.

Međutim, kako se navodi, stranke se razilaze u ključnim pitanjima među kojima su imigracije, finansije i zaštita životne sredine.

„Ne znam da li možemo da rešimo sve razlike, sva sporenja“, rekao je Joakim Herman iz redova CSU.

Jens Spah ispred CDU takođe je istakao da „neće biti koalicije po svaku cenu“.

Kako ukazuje AP, ovi uvodni pregovori koji danas ulaze u poslednju fazu, imaju za cilj da se ustanovi da li će konzervativci Angele Merkel moći da otvore formalne pregovore o koaliciji sa drugim manjim partijama, a značajne razlike među njima još nisu razrešene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.