U trendu

Stručnjaci: Zakon o amnestiji je pravni presedan

SKOPLJE – Zakon o amnestiji koji treba da oslobodi optužene za nasilje u makedonskom Sobranju koje se dogodilo 27. aprila prošle godine juče je usvojen u parlamentu i sada treba još da ga potpiše predsednik države.

Bivši sudija Ustavnog suda u Skoplju Trendafil Ivanovski kaže da iako je ovo iznuđeni potez, jer od toga zavise brojni procesi u državi, nedopustivo je da se neko amnestira bez sudske presude.

Profesor krivičnog prava Nikola Tupančevski je na svom fejsbuk profilu napisao da je reč o unikatnom Zakonu kakav nije poznat u uporednom pravu.

„Ovaj zakon treba da bude udžbenički primer budućim studentima kako ne treba da izgleda zakon“, komentariše Tupančevski.

Specijalna tužiteljka Katica Janeva odbija da komentariše sadržaj Zakona o amnestiji obrazlažući da on nije u njenom domenu, ali ipak ukazuje da ovaj zakon nema nikakvu sličnost sa amnestijom koju je 2016. potpisao makedonski predsednik Đorđe Ivanov a koja se odnosila na optužene u postupcima koje vodi Specijalno tužilaštvo.

Makedonska vlada uverava da se oni ne mešaju u rad sudskih vlasti, a da je Zakon o amnestiji proizvod istorijskih procesa koji su u toku u Makedoniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.