U trendu

Studija o problemu sa čitanjem kod dece

Nova istraživanja u SAD ukazuju da je moguće predvideti koje će dete predškolskog uzrasta imati poteškoća sa čitanjem, što je povezano sa načinom kako mozak dešifrira govor u uslovima buke.

Naučnici nastoje da pronađu načine da, što je ranije moguće, ustanove da li nekom detetu preti opasnost da ima problem sa učenjem kako bi mogli blagovremeno da intervenišu. Već postoje jednostavni testovi slični čitanju za decu predškolskog rasta.

Istraživači sa Univerziteta Nortvestern otišli su korak dalje. Oni su pomoću elektroida izmerili kako moždane ćelije male dece, uzrasta oko tri godine, reaguju na govor.

U svom izveštaju, naveli su da to koliko dobro mozak raspoznaje suglasnike u bučnim uslovima može da pomogne da se identifikuju potencijalni problemi sa učenjem čitanja. Ipak, biće potrebno još istraživanja kako bi se dokazao ovakav pristup.

„Ako se pristup potvrdi, mogao bi da predstavlja ‘biološku lupu'“, izjavila je jedna od autorica studije Nina Kraus.

Ona je pojasnila da je povezivanje zvuka sa značenjem jedna od ključnih osnova čitanja. Na primer, deca predškolskog uzrasta koja dobro povezuju zvuk i slova lakše uče da čitaju.

Slušno procesuiranje deo je razvoja koji prethodi čitanju: ako nečiji mozak, na primer, sporije razlikuje zvuk slovo D od slova B, onda je ugroženo i prepoznavanje reči i spajanje reči u rečenicu.

Buka je u studiji odigrala ulogu faktora stresa, pošto mozak mora da filtrira zvuke i da se selektivno fokusira i to u milisekudama. A suglasnici su mnogo ranjiviji u uslovima buke od samoglasnika, pojasnila je Kraus.

Čuti u uslovima buke svakako je jedna od najtežih stvari koje tražimo od našeg mozga, dodala je Kraus.

Studija je objavljena u časopisu PLOS Bajolodži.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar