U trendu

Studija: Velika Britanija manje privlačna za imigrante iz istočne Evrope

Broj imigranata iz istočne Evrope u Velikoj Britaniji opao je skoro za jednu trećinu posle referenduma o izlasku te zemlje iz Evropske unije (EU) (Bregzit) i pada funte, saopštila je danas Opservatorija za migracije Univerziteta u Oksfordu.

Prema studiji, opao je broj imigranata iz osam zemalja istočne Evrope, medju kojima su Češka, Estonija, Madjarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Slovačka i Slovenija.

U prvom tromesečju 2017. godine oko 26.000 imigranata je tražilo radnu dozvolu u Velikoj Britaniji što je skoro za trećinu manje u odnosu na isti period 2016.

„Postoje znaci koji ukazuju da Velika Britanija nije više privlačna za imigrante iz istočne Evrope“, navodi se u studiji i dodaje da je glasanje za Bregzit uticalo na to kao i pad funte.

„Referendum je izazvao talas zabrinutosti na medjunarodnom finansijskom tržištu zbog čega je opala funta u odnosu na druge valute“, dodaje se u istraživanju i navodi da postoje i drugi faktori zabrinutosti kao što je neizvesna sudbina stranaca posle Bregzita.

Oko 3,6 miliona gradjana iz EU živi u Velikoj Britaniji, od kojih je trećina u Londonu.

U studiji se dodaje da su Poljaci ti koji sada najmanje idu u Veliku Britaniju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar