U trendu

Stupio na snagu prvi set američkih sankcija protiv Irana

VAŠINGTON – Prvi set američkih sankcija prema Iranu, koje su bile ublažene nakon postizanja nuklearnog sporazuma sa Teheranom, stupio je na snagu rano jutros na osnovu izvršne naredbe američkog predsednika Donalda Trampa.

Taj set sankcija odnosi se na finansijske transakcije u dolarima, iransku automobilsku industriju, kao i kupovinu komercijalnih aviona i metala, uključujući zlato, prenosi AP.

Sankcije koje se odnose na iranski naftni sektor i centralnu banku, trebalo bi da stupe na snagu u novembru.

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je u ponedeljak izvršnu uredbu o ponovnom uvođenju brojnih sankcija Iranu, najavljujući da će američka politika nametnuti „maksimalni ekonomski pritisak“ na tu zemlju.

Tramp je u saopštenju naveo da je međunarodni sporazum o obustavljanju iranskog nuklearnog programa u zamenu za ukidanje sankcija „strašan, jednostrani dogovor“ kojim je iranska vlada zaradila novac koji koristi za raspirivanje konflikta na Bliskom istoku.

„Pozivamo sve države da preduzmu korake koji pokazuju da se iranski režim suočava sa izborom: ili da promeni svoje preteće, destabilzujuće ponašanje i reintegriše se u globalnu ekonomiju ili da nastave putem ekonomske izolacije“, rekao je Tramp.

On je upozorio da oni koji ne prekinu ekonomske veze sa Iranom „rizikuju teške posledice“ prema uvedenim sankcijama.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike