U trendu

Sud dozvolio da se prekine lečenje obolelog dečaka

Sud u Australiji presudio je danas u korist roditelja šestogodišnjeg dečaka obolelog od raka koji žele da spreče lekare da njihovom sinu pružaju dalje medicinsko lečenje.

Sudija Ričard O’Brajen odlučio je da je to u najboljem interesu dečaka kome se ukazuje palijativna nega zbog retkog oblika tumora mozga poznatijeg kao meduloblastom.

„Ovde se ne radi o opštim razmatranjima o pravu na život ili pravu na bezbolnu smrt niti filozofsko razmatranje o tome šta je najbolje za decu uopšte“, rekao je sudija tokom obrazlaganja presude.

Prema njegovim rečima, „odluka se tiče samo dečaka Ostina Hinza i kako odrediti šta je u njegovom najboljem interesu u okolnostima sa kojima se suočava“.

Dečaku je prošle godine dijagnostifikovan maligni tumor mozga, ali su njegovi roditelji odbili preporučeno lečenje zbog, kako su naveli, mogućnosti ozbiljnih neželjenih efekata, medju kojima je i trajno oštećenje inteligencije.

Bolnica kraljice Margarete u Pertu dobila je u martu sudski nalog i dečak je primio dva tretmana hemoterapije. Posle zahteva bolnice da je dečaku potreba i radioterapija, sud je presudio u korist njegovih roditelja.

Lekari su davali dečaku izmedju 50 i 60 odsto šansi da preživi posle zahtevne operacije mozga u decembru, ali samo uz hemo i radioterapiju. Njegovi roditelji protive se daljem lečenju i zahtevaju da se njihovom sinu poboljša kvalitet života kroz palijativnu negu.

Roditelji u Australiji imaju pravo da odbiju preporučene lekarske tretmane za svoju decu, ali sud može da interveniše kada njihova odluka nije u najboljem interesu pacijenta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.