U trendu

Sud EU preti suspenzijom Ankare iz SE zbog slučaja Kavala

ISTANBUL – Najviši evropski sud za ljudska prava saopštio je danas da Turska nije sprovela presudu kojom se traži oslobađanje iz zatvora filantropa Osmana Kavale, uz upozorenje da turske vlasti nastavljaju dalje u smeru koji bi mogao da dovede do suspenzije Ankare iz Saveta Evrope (SE) .

Komitet SE, koji nadgleda sprovođenje odluka Evropskog suda za ljudska prava (EĆR), vratio je sudu u februaru slučaj Kavale, koji je optužen za pokušaj rušenja vlade i u aprilu osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog otpusta, prenosi Rojters.

Veliko veće Evropskog suda za ljudska prava presudilo je danas da je Turska prekršila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima time što nije pustila Kavalu u skladu sa prethodnom pravosnažnom presudom.

Sud EU je saopštio da nova optužnica protiv Kavale podignuta nakon presude Evropskog suda za ljudska prava iz decembra 2020. godine, ne sadrži nikakve bitne nove činjenice i da su se „istražni organi još jednom pozvali na brojne radnje koje nisu bile u suprotnosti za zakonom“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.