U trendu

Sud: Kompanija Meta ugrozila ustavni poredak Rusije

MOSKVA – Sud u Moskvi objavio je danas ceo tekst odluke u kojoj se objašnjavaju razlozi za proglašnje kompanije Meta za ekstremističku i blokiranje njenih platformi Fejsbuka i Instagrama u Rusiji.

„Sud je utvrdio da pod maskom komercijalnih aktivnosti za prodaju proizvoda društvenih mreža Fejsbuk i Instagram, američka transnacionalna holding kompanija Meta Platforms distribuira na teritoriji Ruske Federacije materijale koji sadrže pozive na nasilne ekstremističke akcije protiv građana Rusije, kojima se krše njihova prava i koji predstavljaju pretnju ustavnom poretku Ruske Federacije“, navodi se u odluci suda, prenosi agencija Interfaks.

U sudskoj odluci se, takođe, navodi da je Meta u Ruskoj Federaciji prepoznata kao ekstremistička u smislu plasiranja, distribucije i nepreduzimanja mera za blokiranje poziva na nasilje nad Rusima, kao i promene osnova ustavnog poretka.

Istovremeno, sud napominje da zabrana Meta proizvoda u Ruskoj Federaciji, Fejsbuka i Instagrama, ne ograničava radnje fizičkih i pravnih lica u njihovom korišćenju.

„Ove mere sudske zaštite ne ograničavaju radnje na korišćenju softverskih proizvoda Mete od strane fizičkih i pravnih lica koja ne učestvuju u aktivnostima zabranjenim zakonom“, saopšteno je u odluci suda.

Sud u Moskvi je 21. marta usvojio žalbeni zahtev Generalnog tužilaštva, i zabranio društvene mreže Fejsbuk i Instagram, u vlasništvu američke kompanije Meta i proglasio ih ekstremističkim.

Generalno tužilaštvo se obratilo sudu zbog odbijanja kompanije da se uklone pozivi na nasilje protiv Rusa, uključujući vojno osoblje, navodi Interfaks.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar