U trendu

Sud naredio Češkoj da izbeglice premesti u humanije uslove

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu naložio je Češkoj da do srede porodicu izbeglica iz Kunduza u Avganistanu premesti iz izbegličkog centra zatvorskog tipa u neki drugi centar u kome se ne krši evropska zabrana mučenja i ponižavajućeg i nehumanog tretiranja.
Umesto da tu porodicu s četiri maloletna deteta premeste iz Bjele Jezove u centralnoj Češkoj u kojoj su od 1. septembra, češke vlasti saopštile su danas da će ih deportovati.

„Evropski sud za ljudska prava potvrdio je da su uslovi za porodice s decom u logoru Bjela Jezova nehumani, na šta dugoročno upozoravaju nevladine organizacije. Nadamo se da će to uticati da se izmeni taj sistem u kome se i deca smeštaju u centre zatvorenog tipa“, kazala je češkim medijima pravnica praške Organizacije za pomoć izbeglicama (OPU).

Upravo je OPU podnela zahtev sudu u Strazburu da se porodica s decom od pet, šest, 15 i 16 godina, od kojih jedno ima epilepsiju, iz centra Bjela Jezova gde im nije pružena zdravstvena nega, premesti u neki od centara s humanijim uslovima i sud je udovoljio tom zahtevu i izrekao privremenu meru.

Porodica je iz oblasti Kunduza putovala u Nemačku preko Mađarske i Češke ali ju je zadržala češka policija i smestila u centar zatvorskog tipa u kome nelegalni migranti i izbeglice koje ne traže azil u Češkoj čekaju i do 90 dana na deportaciju u zemlju iz koje su došli ili u domovinu.

Praksu čeških vlasti da i porodice s malom decom smešta u te zatvorene centre, gde su higijenski uslovi ispod čeških standarda a deca trčkaraju u plastičnim sandalama i tankoj odeći iako su Česi prikupili toliko tople odeće i obuće da ih dobrovoljci nose izbeglicama u druge zemlje na balkanskoj trasi, kritikovala je i zaštitnica građana Ana Šabatova.

I ministar pravde Robert Pelikan otvoreno je kazao da je Bjela Jezova gora od zatvora.

Visoki komesar UN za ljudska prava takođe je kritikovao Češku da sistematski krši ljudska prava izbeglica time što ih drži čak i po tri meseca u tim centrima, oduzima im mobilne telefone i novac od koga im naplaćuje zatim boravak i do 1.200 evra za četvoročlanu porodicu za jedan mesec.

Vlasti na čelu s ministrom unutrašnjih poslova Milanom Hovanecom kritiku su odbacile navodeći da postupaju u skladu s češkim zakonima. Posle kritike MUP je počeo da rešava neke probleme obezbeđujući toplu odeću i obuću, lekarsku pomoć i prevodioce.

Češka sudu u Strazburu u roku od dve nedelje mora da dostavi precizan izveštaj o uslovima u kojima je živela ta avganistanska porodica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.