Sud poništio smrtne presude za 149 ljudi

Foto: Beta

Egipatski kasacioni sud poništio je danas smrtne kazne na koje je bilo osudjeno 149 ljudi optuženih da su ubili 13 policajaca tokom demonstracija 2013. godine i naložio novo sudjenje, javili su sudski zaničnici.

Njih 149 osudjeno je 3. februara 2015. za ubistva 13 policajaca u masovnom procesu sprovedenom po hitnom postupku kao i više drugih na kojma su desetine pristalica Muslimanskog bratstva osudjeni na smrtne kazne.

Od kada je vojska svrgnula islamističkog predsednika Mohameda Mursija 3. jula 2013, u egipatskim prvostepenim sudovima na smrt je osudjeno desetine pristalica i vodja Mursijevog Muslimanskog bratstva, uključujući i samog Mursija.

Ovakvi sudski procesi po hitnom postupku naišli su na oštre kritike UN i sveta.

Sadašnji predsednik, a tadašnji šef vojske General Abdel Fatah Al Sisi je 2013, svrgnuo i uhapsio demokratski izabranog predsednika Muhameda Mursija, člana Muslimanskog bratstva.

Ta grupacija je pobedjivala na svim izborima posle rušenja Hosnija Mubaraka počekom 2011. u pobunama u okviru arapskog proleća.

U mesecima koji su usledili, policija je suzbijala proteste Muslimanskog bratstva zbog hapšenja Mursija, i egipatske snage bezbednosti ubile su stotine Mursijevih pristalica.

Oko 700 Mursijevih pristalica ubijeno je 14. avgusta 2013. godine u roku od nekoliko sati u centru Kaira, što bi moglo da predstavlja zločin protiv čovečnosti prema organizaciji za odbranu ljudskih prava Hjuman rajts voč.

Isto veče 13 policajaca je ubijeno u napadu demonstranta na policijsku stanicu u Kairu, i to su ubistva za koja je njih 149 bilo osudjeno.

Od tada je Kasacioni sud poništio stotine smrtnih kazni i naložio ponovna sudjenja.

Al Sisi je napustio vojsku i izabran je za predsednika 2014. godine.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar