U trendu

Sud poništio zatvorsku kaznu za ubistvo američkog novinara

ISLAMABAD – Pakistanski sud je naredio oslobađanje Ahmeda Omaar Saeda Šeika, koji je služio zatvorsku kaznu zbog ubistva američkog novinara Danijela Perla i to odsecanjem glave.

Ahmed Omar Saed Šeik iz istočnog Londona je prvobitno proglašen krivim za otmicu i ubistvo šefa Voltstrit žurnala za jugoistočnu Aziju Danijela Perla 2002. godine, podseća Dejli mejl.

Vrhovni sud Sind je tako poništio odluku pakistanskog Vrhovnog suda, koji je smatrao da Šeik treba da ostane u zatvoru.

Sud je oslobodio Omara za ubistvo ranije ove godine, ali je on ostao u zatvoru, dok su se Perlovi roditelji žalili na presudu, a njegov advokat Mehmud Šeik je pozvao da se klijent odmah pusti iz zatvora.

„Odluka o pritvoru je totalno oborena“, rekao je Fajsal Sidiki, advokat porodice Perl.

Šeik će biti na slobodi dok se ne bude znao ishod žalbe, ali će se vratiti u zatvor ukoliko porodica uspe da ukine oslobađajuću presudu.

Prethodno, Šeik je osuđen na smrt, a još tri osobe su osuđene na doživotni zatvor zbog saučesništva, međutim, niži sud u Pakistanu je u aprilu oslobodio osuđene, što je bio potez koji je šokirao SAD, porodicu Perl i razne novinarske asocijacije.

Oslobađajuća presuda je predmet posebnih žalbi pakistanske vlade i porodice ubijenog novinara, a vlada dodaje da će njegovo puštanje ugroziti javnost, javlja Dejli mejl.

Vrhovni sud će nastaviti saslušanje 5. januara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.