U trendu

Sud u Luizijani blokirao zakon o zabrani abortusa

VAŠINGTON – Sud u američkoj državi Luizijani blokirao je zakon te države koji bi mogao ponovo da pokrene zabranu abortusa.

U ponedeljak je sudija okružnog suda u Nju Orleansu privremeno blokirao sprovođenje zakona u Luizijani, i zakazao ročište za 8. jul, na osnovu tužbe koju je podneo Centar za reproduktivna prava u ime lokalnih medicinskih ustanova koje obavljaju abortuse, prenosi BBC.

U tužbi se navodi da zakonu koji bi omogućio zabranu abortusa „nedostaju ustavno obavezne zaštitne mere za sprečavanje proizvoljnog sprovođenja“ i da je „nevažeći zbog nejasnoća“.

Tri preostale državne klinike za abortus u Luizijani saopštile su da će nastaviti da obavljaju tu intervenciju i posle presude suda.

Slične tužbe podnete su u Juti i Ohaju kako bi se sprečilo stupanje na snagu zakona mkoji bi pokrenuli zabranu.

Luizijana je jedna od 13 država koje su ponovo uvele zabrane ili stroga ograničenja u vezi sa abortusom nakon presude Vrhovnog suda SAD, navodi BBC.

Odluka Vrhovnog suda kojom se ukida univerzalno pravo na abortus dato presudom Rou protiv Vejda iz 1973, dovela je do toga da je u polovini američkih država abortus nelegalan ili je pod strogim restrikcijama.

Trinaest država je spremilo zakone koji su stupili na snagu čim je Vrhovni sud doneo odluku, Ajdaho, Kentaki, Luizijana, Misisipi, Misuri, Severna Dakota, Oklahoma, Južna Dakota, Tenesi, Teksas, Juta i Vajoming, i sa njima ili potpuno zabranjuju abortus, ili ga dozvoljavaju do šeste, odnosno 15. nedelje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar