Sud za ljudska prava: Na posao bez vela

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu ocenio je danas da u odluci francuskih vlasti da socijalnoj radnici koja je odbila da skine muslimanski veo ne bude produžen ugovor, nema kršenja ljudskih prava.

Sudije su jednoglasno odlučile da u slučaju Ebrahimian protiv Francuske nije bilo kršenja člana 9 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji garantuje slobodu veroispovesti.

Sud je istakao da nošenje vela prilikom obavljanja javnih funkcija u Francuskoj predstavlja otvoreno propagiranje određene veroispovesti, što je nespojivo sa zahtevom francuskih vlasti da javni službenici moraju da budu neutralni u obavljanju funkcija.

Evropski sud za ljudska prava naložio je podnosiocu predstavke Kristini Ebrahimian da poštuje princip sekularizma i član 1. Ustava Francuske, kao i zahtev o neutralnosti koji proističe iz njega.

Sud je uvažio obrazloženje francuskih vlasti da je neophodno pridržavati se sekularnog karaktera države i na taj način zaštiti bolničke pacijente od bilo kakvog uticaja ili verske pristrasnosti.

(Beta)

Ostavite komentar