U trendu

Sudan: Opozicija i vojni savet zajedno o rešavanju nesuglasice

KARTUM – Opozicija u Sudanu i vladajući Prelazni vojni savet saglasili su se sinoć da formiraju zajednički komitet kako bi rešili međusobne nesuglasice.

Do dogovora je došlo u trenutku kada su u zemlji porasle napetosti oko toga koliko će vremena biti potrebno za prelazak na civilnu vlast posle zbacivanja bivšeg predsednika Omara el Bašira, primećuje Rojters.

„Mi smo partneri koji zajedno rade na tome da Sudan bude bezbedan“, rekao je portparol Prelaznog vojnog saveta Šams El Din Kabaši obraćajući se na državnoj televiziji, posle sastanka sa predstavnicima opozicije.

Vojni savet i grupa koja okuplja opoziciju „Snage Deklaracije slobode i promene“ izrazili su proteklih dana sukobljene stavove oko zahteva za demokratizaciju pod civilnom upravom.

Savet je ranije u sredu pozvao opoziciju na razgovor.

Demonstranti u Sudanu nedavno su prekinuli pregovore sa vojnim savetom, jer nije ispunjen nihov zahtev da vojska preda vlast civilima.

Sudanska vojska je zbacila s vlasti el Bašira, posle četiri meseca uličnih demonstracija protiv njegove 30-godišnje vladavine obeležene konfliktima, građanskim ratom i korupcijom.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike