U trendu

Sudan: Rekostrukcija vojske, pokušaj razbijanja protesta

KARTUM – Sudanski vojni savet saopštio je danas da je rekonstruisao vojni komandni savet i imenovao generala Hašema Abdela Mutaliba Ahmeda Babakra za načelnika generalštaba, a generala Mohamed Othman al-Huseina za njegovog zamenika.

U međuvremenu, kako navodi Rojters pozivajući se na očevice, demonstranti su pokušali da spreče razbijanje protesta ispred Ministarstva odbrane, gde učesnici protesta kampuju zahtevajući brzu tranziciju na civilnu vlast posle svrgavanja predsednika Omara al-Bašira.

Vojnici su opkolili učesnike protesta sa tri strane, a traktori su bili pripremljeni da uklone kamenje i metalne barikade, ali su se demonstranti uhvatili za ruke i formirali ljudski lanac oko mesta gde se održava protest kako bi ih sprečili u tome.

Učesnici protesta. kojih je, kako navodi Rojters, bilo oko 5.000, ali je još stizalo, uzvikivali su „Sloboda, sloboda“ i „Revolucija, revolucija“ i pozvali vojsku da ih zaštiti.

Ranije, Sudansko udruženje profesionalaca, glavni organizator protesta, pozvalo je ljude da se pridruže protestu i osujete svaki pokušaj da se on zaustavi.

Sudanska vojska je u četvrtak, nakon višemesečnih protesta, svrgla sa vlasti Omara Al-Bašira, koji je vladao Sudanom od 1989. godine i osnovala Vojni savet koji će upravljati zemljom u prelaznom periodu od najviše dve godine.

Na čelo tog saveta prvobitno je imenovan ministar odbrane Ahmed Avad Ibn Auf, koji je, međutim, dan kasnije podneo ostavku, a umesto njega je imenovan general Abdelfatah Burhan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.